Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Yes, We Can: Izetbegović najavio da će prosječne plate 2026. godine biti 1.450 KM

Preuzmite sliku

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović predstavio je na današnjoj konvenciji te stranke u Sarajevu “Agendu Stranke demokratske akcije Bosna i Hercegovina 2026”, do kada bi trebalo, kako je rekao, dovršiti historijsku misiju SDA.

Nakon izlaganja o počecima te stranke, Izetbegović je naveo da to znači Bosnu i Hercegovinu učiniti stabilnom i sigurnom evropskom zemljom, članicom EU i NATO-a, državom vladavine prava i efikasne borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, državom moderne i efikasne administracije, kvalitetne saobraćajne i energetske infrastrukture, razvijene privrede koja garantuje solidan standard života za svoje građane, zemljom pomirenih naroda i zadovoljnih ljudi i onih koji u njoj tek stasavaju i planiraju svoju budućnost.

– U narednih osam godina je potrebno postići porast BDP-a od pet posto godišnje, rast industrijske proizvodnje od pet posto godišnje, porast izvoza od sedam posto godišnje, pokrivenost uvoza izvozom od minimalno 80 posto, te investiranje u saobraćajnu, energetsku, telekomunikacijsku infrastrukturu, izgradnju stambenih i privrednih objekata i poljoprivredu od najmanje 12 milijardi KM – rekao je Izetbegović.

  • Dodao je da i broj turističkih noćenja u istom periodu treba povećati sa 2,6 miliona u 2017. na pet miliona u 2026., što bi sve skupa dovelo do rasta budžeta i fondova za 50 posto i time do porasta prosječne plate sa sadašnjih 850 KM na 1.450 KM u 2026., porasta prosječne penzije sa sadašnjih 360 KM na 610 KM, te kupovne moći za 40 posto.

    – Računamo da bi sa sadašnjih 791.000 zaposlenih mogli doći skoro do milion čime bi se broj nezaposlenih u 2026. sveo na 250.000 – naglasio je Izetbegović.

  • Priznao je da izneseno nekome može izgledati nerealno i neizvedivo, ali da treba podsjetiti sebe i narod i glasače šta je sve izgledalo nerealno i neizvedivo u proteklih 28 godina pa je vjerom u uspjeh i predanim radom kadrova SDA pretvoreno u realnost.

    – Predizborni slogan američke Demokratske partije je bio “Yes, We Can” ili “Da, mi možemo”, nećemo preuzimati tuđe slogane ali ćemo danas kazati “Boga mi, i mi iz SDA itekako možemo” – poručio je predsjednik SDA.

    Na Konvenciji SDA, koja je nakon Izetbegovićevog obraćanja zatvorena za javnost, trebao bi biti izabran kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH. (Fena)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje