Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Wigemark u TK: U procesu pristupanja EU određene obaveze imaju i kantoni

Preuzmite sliku

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark danas se, u okviru posjete Tuzlanskom kantonu, susreo s delegacijom Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Denijal Tulumović.

Posebna pažnja posvećena je nedavnom Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a u kojem je data detaljna ocjena ispunjavanja kriterija za članstvo u EU po svakom od 33 poglavlja pravne stečevine EU, te političkom i ekonomskom kriteriju.

S tim u vezi, ambasador Wigemark je istaknuo da proces pristupanja vodi državni nivo vlasti, ali da određene obaveze i ingerencije u tom procesu imaju i kantoni i drugi, niži nivoi vlasti u BiH.

-U tom smislu, ambasador Wigemark je ukazao na određene aktivnosti koje su u Tuzlanskom kantonu provedene u proteklom periodu, prije svih donošenje zakonskih rješenja koja nisu u skladu s pravnom stečevinom u Europskoj uniji i narušavaju nepristrasnost i profesionalizam javne uprave – saopćeno je iz Vlade TK.

Premijer Tulumović je potcrtao da Bosna i Hercegovina nema alternativu kada je u pitanju proces pridruživanju Europskoj uniji, te iskazao spremnost Vlade Tuzlanskog kantona da u najskorije vrijeme radi na ispravljanju uočenih nedostataka i usklađivanju propisa s pozitivnom praksom u EU.

Također, premijer Tulumović i članovi Vlade sa ambasadorom Wigemarkom i njegovim saradnicima su razgovarali i o migrantskoj situaciji, stanju na terenu i planovima djelovanja po ovom pitanju, izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH i neophodnosti promjene zakonskih propisa u ovoj oblasti, putnoj komunikaciji na relaciji Brčko – Tuzla – Sarajevo, ali i EU fondovima za BiH, a u kojima i Tuzlanski kanton može i treba naći svoje mjesto.

Kao pozitivan primjer takvog djelovanja istaknuta je realizacija projekata izgradnje i adaptacije objekata Općinskog suda u Tuzli i Kantonalnog tužilaštva kojeg realizira Ministarstvo pravosuđa i uprave, a koji se finansira iz fonda Europske unije.

Također, najavljena su značajna finansijska sredstva koja će Europska unija, putem svojih fondova, u svrhu razvoja poljoprivrednog sektora staviti na raspolaganje Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, a imajući u vidu broj poljoprivrednih proizvođača, Tuzlanski kanton ima mogućnost da unaprijed pripremi kvalitetne projekte i spreman dočeka otvaranje fondova.

Na kraju, rečeno je da je ovo vjerovatno i oproštajna posjeta ambasadora Wigemarka, s obzirom da uskoro završava svoj mandat, ali i izraženo očekivanje da će se dobra saradnja Vlade Tuzlanskog kantona i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH nastaviti i sa njegovim nasljednikom, saopćeno je nakon sastanka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje