Srijeda, 30. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Wigemark saopćio dobre i loše vijesti iz Izvještaja o BiH

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark, predao je Izvještaj o BiH predsjedavajućem Vijeću ministara BiH Denisu Zvizdiću.

Wigemark je na početku istakao da postoje dobre vijesti za BiH u smislu ispunjavanja tri važna uslova.

“To je napredak u kontekstu aplikacije za članstvo u februaru ove godine, zatim provedba Reformske agende, te usvajanje mehanizma koordinacije i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u njegovom trgovinskom dijelu. Izvještaj ističe sve pozitivne korake koji su ostvareni. Primjeri strategije u sektoru transpora, objavu rezultata popisa stanovništva, usvajanje Zakona o borbi protiv diskrimanijacije kojeg ističemo kao najnaprednijeg propisa u cijelom regionu”, rekao je Wigemark i dodao da je sve to trasiralo put BiH za dobivanje upitnika.

On je kazao da bi BiH za mjesec dana trebala dobiti upitnik od EU.

“9. decembra bi Johannes Hahn u Sarajevu domaćim vlastima trebao uručio upitnik.”

Izvještaj uključuje i kritike.

“Prva takva oblast su mediji i slobode izražavanja. U ovoj oblasti u periodu od proteklih godinu dana nije zabilježen nikakav napredak, a koristi se termin kretanja u suprotnom smjeru, tj. nazadovanja. Druga oblast u kojoj nije zabilježen nikakav napredak je reforme javne uprave”, dodao je šef Delegacije EU u BiH.

Wigemark smatra da je usvajanje strategije transporta dobar okvir za usvajanje tri važne oblasti – poljoprivede, okoliša i energetike.

“U sektoru pravosuđa, prema izvještajima, postoji određeni stepen spremnosti za pridruživanje EU, ali za konkretniju nezavisnost pravosuđa jako puno toga je ostalo da se uradi.”

Wigemark je kao najvažnije istakao da se cijeli proces treba održavati živim.

“Proces evropskih integracije nije cilj sam po sebi, kao što je samo ispunjavanje zahtjeva, već ono što on donosi, a to je suštinska transformacija. Istakao bih uložene napore i pozitivan rad Vijeća ministara BiH sa čelu sa Denisom Zvizdićem, ali i entitetskih vlasti koje su nekada pomalo u tišini, iza scene, radili na usklađivanju procesa i izradi zajedničkih politika. Važno je istaknuti ulogu nižih razina vlasti, prije svega kantona koji imaju važnu poziciju u provedbi reformi.”

Na kraju, pridruživanje je proces, nije cilj samom sebi, smatra Wigemark.

“Ono uključuje cijelo društvo, niko ne može biti ostati imun na neminovne promjene. Nema posebnih interesa bilo koga, niti može ko očekivati da će ostati netaknut promjenama. Puno posla je pred nama, jer EU ostaje uz BiH i pruža podršku i u narednom periodu. Izvještaj o BiH predstavlja dobru analizu oblasti gdje je potrebno dalje raditi, ali i gdje je ostvaren napredak. Ono što interesuje građane BiH je da imamo kontinuirano provedbu reformi.” (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,