Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Wigemark: EU nema rezervni plan za krizu u BiH

Preuzmite sliku

Evropska unija nema “rezervni plan” za suočavanje s eventualnom krizom u BiH koja bi mogla uslijediti ako do početka maja ne bude dogovora o izmjenama izbornog zakona i od političara očekuje da pokažu odgovornost prema biračima i učine sve kako do takvog razvoja događaja ne bi došlo, izjavio je šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Nakon sastanka s čelnicima četiri političke stranke sa sjedištem u Sarajevu, kojega je u srijedu održao zajedno s američkom ambasadoricom u BiH Maureen Cormack i vršiteljem dužnosti pomoćnika američkog državnog tajnika Matthewom Palmerom, Wigemark je novinarima kazao to nije bila prilika za iznošenje neke nove međunarodne inicijative, nego da se čuje šta lokalni političari žele i kane poduzeti kako bi se izmijenio izborni zakon.

“Nema posebne inicijative Evropske unije i SAD. Samo smo ih saslušali”, kazao je Wigemark.

Čelnici Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije (SDP BiH), Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB) iznijeli su nove prijedloge po kojima bi se preustrojio Dom naroda parlamenta Federacije BiH, a izbor zastupnika provodio bi se po načelu proporcionalnosti i shodno popisu iz 1991., no Wigemark je kazao kako se o tome tek trebaju očitovati i druge stranke, posebno HDZ BiH.

Idući korak bio bi okupiti čelnike svih bitnih stranaka i vidjeti ima li među njima zajedničkog stajališta nužnog za kompromis.

“To je dio procesa kojeg podupiremo kako bi sve relevantne stranke doveli za stol”, kazao je švedski diplomat dodajući kako je jasno da u tom procesu niko neće dobiti sve, a svi trebaju dati nešto.

Dobrom viješću opisao je tvrdnju kako je jasno da bi svi željeli neki dogovor, no na pitanje što ukoliko dogovora do 6. maja, kada je krajnji rok, ipak ne bude, nije mogao kazati ništa određenije. Ne bude li dogovora, vlast nakon oktobarskih izbora u BiH ne bi se mogla formirati pa bi zemlja zapala u krizu bez presedana nakon Daytona.

“EU nema plan za moguću krizu nakon izbora, no jasno je kako bi to imalo negativan utjecaj na proces evropskih integracija BiH”, kazao je Wigemark.

Kazao je kako se upravo u ovom slučaju treba pokazati koliko su političari u BiH odgovorni prema građanima čije bi interese trebali zastupati, a birači bi o tome trebali voditi računa kada 7. oktobra budu glasali. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje