Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Weber: Schmidtovom odlukom HDZ-u osigurana ‘pobjeda’

Preuzmite sliku

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH je dupli pobjednik na ovim izborima, ocjenjuje stručnjak za Balkan i viši suradnik Vijeća za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Weber, dan nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini i odluke visokog predstavnika o promjeni načina konstituiranja dijela vlasti.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Weber je ocijenio da te odluke nisu u skladu s demokratskim procesima i da će samo kratkoročno riješiti problem.

Specijalni predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt je na dan općih izbora u BiH 2. oktobra izmijenio Izborni zakon BiH i Ustav Federacije BiH. Cilj je, kako je naveo, da se spriječi moguće ponovljene blokade u formiranju vlasti tom bh. entitetu.

Još od izbora 2014. godine Vlada Federacije BiH nije formirana, jer su se tom protivili iz HDZ-a inzistirajući na izmjenama Izbornog zakona i “legitimnom predstavljanju”. Suština odluka visokog predstavnika tiče se rokova za formiranje vlasti u Federaciji BiH i odnosi se na dio vlasti koji se bira neizravno, a ne glasovima birača.

Iz OHR-a su u pojašnjenju Schmidtove odluke naveli da je riječ o paketu mjera kojima će se poboljšati funkcionalnost ovog entiteta i osigurati blagovremena provedba rezultata izbora održanih 2. oktobra 2022. godine.

Devalviranje glasa građana

RSE: Centralna izborna komisija objavila je nove preliminarne rezultate, prema kojima je izvjesno da će u Predsjedništvu BiH biti promjena. Zanimljivo je da je bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović dobio značajan broj glasova u kantonima u kojima većinski živi hrvatsko stanovništvo. Mnogi su ovo komentirali u medijima i na društvenim mrežama kao svojevrsnu “osvetu” Hrvata Bošnjacima, jer im, kako se to obično kaže, “biraju predsjednika”, imajući u vidu da je Željko Komšić dobio četvrti mandat i da uglavnom pobijedi glasovima pretežno Bošnjaka. Kako Vi komentirate ovo?

Oni će dobiti dio nacionalističke agende kroz odluku OHR-a, ali će izgubiti trku za Predsjedništvo što će im omogućiti da nastave vikati o navodnoj diskriminaciji.

Weber: To se može čitati i na drugi način. Ako stvari završe tako kako izgledaju u ovom trenutku, HDZ je dupli pobjednik na ovim izborima. Oni će dobiti dio svoje nacionalističke agende kroz odluku visokog predstavnika, istovremeno će izgubiti trku za hrvatskog člana Predsjedništva što će im omogućiti da nastave vikati o navodnoj diskriminaciji BH Hrvata.

U tom smislu se može interpretirati i to glasanje hrvatskih birača za Bećirovića, a ne za Borjanu Krišto (kandidatkinja HDZ-a, op. a.), jer to služi interesima HDZ BiH da ne pobjeđuje u trci za hrvatskog člana Predsjedništva.

RSE: Još je neizvjesno ko će biti predsjednik entiteta Republika Srpska, u jednom trenutku u izbornoj noći, imali smo situaciju da protukandidati objavljuju pobjedu u isto vrijeme. Kako generalno komentirate dosad poznate rezultate, uključujući i državni parlament?

Weber: Očekivano, izgleda da će opet Komšić pobijediti kandidata HDZ-a da budemo jasni. Malo je otvorenija trka za predsjednika RS-a, ali čini se da je, po ovim trenutnim preliminarnim rezultatima, pobijedit će Milorad Dodik. Sad je već jasno da je Bakir Izetbegović izgubio u trci za člana Predsjedništva.

A nepotpuni rezultati za Predstavnički dom Parlamenta BiH, čini se, pokazuje da su ipak SDA i HDZ zadržali svoju vodeću ulogu u Federaciji.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje