Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Washington Post o Dodiku i Izetbegoviću u tekstu “Vraća li se Bosna u tamne dane devedesetih”

Preuzmite sliku

Američki dnevni list The Washington Post objavio je tekst s naslovom “Vraća li se Bosna u tamne dane devedesetih godina” u kojem se navode imena dva bosanskohercegovačka političara i to Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića. Kao glavna fotografija uz tekst korištena je zajednička fotografija predsjednika Turske Recep Tayyip Erdogan i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

The Washington Post, najpoznatiji, najčitaniji i najutjecajniji dnevni list u gradu u kojem se nalazi sjedište američke vlade, u tekstu naslovljenom “Vraća li se Bosna u tamne dane devedesetih godina” posebno se osvrnuo na politiku dva bosanskohercegovačka političara i to predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Ovaj medij navodi da u BiH rastu etničke strasti usred šrokog vala nacionalizma nad evropskim kontinentom i da se takva pojava dešava u trenutku dok Rusija pokušava potkopati zvanične vlade zapadnih država.

Washington Post ističe kako bi zapadne sile, odnosno Evropa i Sjedinjene Američke Države, a koje su fokusirane drugim problemima, u BiH morale djelovati jako brzo kako naša zemlja ne bi skrenula s puta.

Političar koji je naveden kao ključ političkih previranja u BiH je predsjednika bh. entiteta RS Milorad Dodik. Američki mediji podsjeća da se Dodik nalazi na čelu entiteta kojem je ime dao 1992. godine ratni zločinac Radovan Karadžić.

“Dodik je izjavio kako želi podijeliti BiH i RS možda priključiti Srbiji. On podržava Hrvate koji žele imati svoj entitet. Čelnik bosanskih muslimana Bakir Izetbegović odgovorio je da se treći entitet ne može stvoriti bez rata”, piše Washington Post, a prenosi portal Klix.ba.

U tekstu se navodi kako se Dodik protivi centralnoj vladi u Sarajevu i kako se se sve više približava predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, a koji u konačnici želi iskoristiti srpsku stranu u regiji.

“Dodik je za sada odgodio referendum o nezavisnosti. No, održao je testni referendum o neustavnom prazniku koji se obilježava 9. januara, odnosno na dan kada je Karadžić proglasio nezavisnu državu bosanskih Srba”, navodi se u tekstu Washington Posta koji podsjeća da je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a.

Američki mediji podsjeća i da su SAD nametnule sankcije predsjedniku RS-a zbog odbijanja izvršenja sudske odluke, ali da ga to nije spriječilo da nastavi s obilježavanjem 9. januara. Navodi se i da je tog dana ulicama Banja Luke marširala entitetska policija s automatskim puškama, a da je obilježavanje završeno s Noćnim vukovima, tačnije ruskom motociklističkom bandom koju je Putin poslao na Krim zajedno s ruskim snagama.

“U povorci su bili i pripadnici paravojne grupe Srbska čast, a koju prema riječima ministra sigurnosti BiH treniraju Rusi”, piše Washington Post dodajući kako su na tribinama u tom trenutku bili ministar unutrašnjih poslova Srbije isto kao i ministar odbrane Srbije.

U tekstu se podsjeća i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a nabavilo 2.500 automatskih puški navodno za potrebe policijskih snaga, zatim da je Dodik čest gost u Moskvi te da su visoki ruski zvanični prošli mjesec posjetili Banja Luku (sjedište regije bosanskih Srba) koja je u tom trenutku bila ukrašena samo zastavama RS-a i Rusije.

“Rusija želi da bosanski Srbi spriječe svoju zemlju da uđe u NATO”, navodi američki mediji.

Pored Dodika, Washington Post posebno se posvetio i članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću te odnosu Republike Turske prema našoj zemlji. Ovaj medij navodi da je prije nekoliko dana u glavnom gradu BiH turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan održao masovni predizborni skup za turske iseljenike.

“Masa je uzvikivala ‘Allahu ekber’ i ‘Sultan Erdogan’ nakon što je turski predsjednik stigao zajedno s Izetbegovićem čija stranka (SDA) razvija veze s Erdoganovom AK partijom”, piše Washington Post.

Američki mediji u završnom dijelu podsjeća da će u oktobru ove godine u BiH biti održani predsjednički i parlamentarni izbori te da je Dodik najavio kandidaturu za kolektivnog šefa države.

Washington Post navode da bi Evropska unija, NATO i SAD trebali u BiH djelovati bez ikakve odgode, odnosno da bi trebali pojačati diplomatski angažman i oživjeti funkciju visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) koji je zadužen za praćenje provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U tekstu se zaključuje kako “BiH treba hitnu pozornost iz demokratskih zemalja”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje