Četvrtak, 23. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vulić poručila: Ako ne bude dogovora, SNSD će promijeniti partnere iz bošnjačkog korpusa

Preuzmite sliku

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Sanja Vulić izjavila je da je “jedini pravi put da se partneri koji čine vlast na nivou BiH što prije vrate za pregovorački sto i izrade kodeks ponašanja koji predviđa da se samo dijalogom može doći do rješenja, a ne samostalnim istupima i ignorisanjem Ustava”.

Treba podsjetiti da komentar Vulić stiže nakon jučerašnjeg osvrta njenog stranačkog šefa Milorada Dodika na poteze šefa bh. diplomatije Elmedina Konakovića i člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

“Ministar inostranih poslova u Vijeću ministara BiH Elmedin Konaković ne može da isprati svoja obećanja, želje i naredbe koje stižu od međunarodnog faktora. Imajući u vidu veoma snažan pritisak dijela ekstremističkog, bošnjačkog Sarajeva, zatim moćne mreže SDA, raspoređene svuda, onda ne čudi beznađe u koje upada Konaković”, rekla je Vulić za Srnu, dodavši kako “je najveće bogatstvo jedne političke organizacije pripadnost i odgovornost samo svom narodu”.

Ona navodi kako su “veliki moćnici lobirali i tražili od lidera SNSD-a Milorada Dodika” da SDA ostane njihov partner iz FBiH, no da su “nekorektnost, insistiranje i trasiranje puta ka islamskoj BiH bili su ključni razlozi za izbor novih partnera sa područja FBiH”.

“U želji da realizujemo strateški bitne projekte za sve građane u BiH, poštujući potrebe i želje svih naroda, apostrofirajući da Republiku Srpsku ne damo, a tuđe ne diramo i nadajući se da će novi impuls donijeti svima dobro u BiH, SNSD se odlučio za partnerstvo sa Konakovićem i ekipom”, ispričala je Vulić.

Sada izražava uvjerenje da će se partneri na nivou BiH vratiti dijalogu i krenuti “putem koji je dogovoren”.

“Ukoliko ne dođe do dogovora, kompromisa i jasno definisanog obrasca ponašanja, sigurno je samo jedno – bićemo prinuđeni da promijenimo partnere iz bošnjačkog korpusa, dok odnos SNSD-a i HDZ-a ostaje, trajno provjeren i siguran”, zaključila je na kraju.

Treba podsjetiti da ovakve izjave stižu nakon neslaganja vezano za državnu imovinu, donošenje državnog zakona o gasu, ali i zbog glasanja Svena Alkalaja na Generalnoj skupštini UN-a, prilikom kojeg je BiH podržala rezoluciju o Ukrajini. (Srna, N1 BiH)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje