Ponedjeljak, 25. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vučić u Banjaluci: BiH za Srbiju važan partner

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina je za Srbiju važan partner, izjavio je u Banjaluci predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uz uvjerenje da će 2021. i 2022. biti godine rasta i ubrzanog napretka u kojima može mnogo toga zajednički da se uradi, javlja Anadolu Agency (AA).

Naveo je da je BiH za Srbiju treća izvozna destinacija, a ukupno sedmi trgovinski partner.

“Vjerujem da trgovinska razmjena u 2021. godini može da bude značajno veća nego u 2020. godini, tako da ova i 2022. godina budu godine rasta i ubrzanog napretka i vjerujem da mnogo toga možemo zajednički da uradimo”, kazao je Vučić.

Kako je rekao, Srbija je spremna da podrži izgradnju autoputa do Bijeljine, odnosno da plati dionicu od 17 kilometara od mosta preko Save do Bijeljine. Prema njegovim riječima, procijenjena vrijednost radova je 136 miliona eura, a Srbija će na sebe preuzeti 100 miliona eura.

Poslije sjednice Visokog savjeta za saradnju Srbije i bh. entiteta Republike Srpske, Vučić je kazao da je “važno da čuvajući mir i stabilnost razvijamo naše ekonomije, da ljudi koji žive i u Srbiji i u RS-u vide da će imati posla, da će njihova djeca moći da opstanu na ognjištima, te da ne budu ophrvani brigama od pre 25, 30 godina”.

Vučić je govorio i o pomoći Srbije za Drvar, Kostajnicu, Dubicu i Nevesinje, gde će biti “urađeno mnogo toga, od izgradnje lokalne infrastrukture, do vodovoda i kanalizacije, obnove objekata, te izgradnje vrtića i škola”.

Predsjednik Srbije je naveo i da je bilo riječi o aerodromu u Trebinju za koji je procena da će biti potrebno između 98 i 100 miliona eura, a za koji je Srbija spremna da uloži između 73 i 75 miliona eura. Vučiću je na svečanoj akademiji povodom 22. aprila, Dana grada uručen ključ Grada sa poveljom počasnog građanina Banjaluke. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje