Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vučić položio zakletvu, u prvom redu Dodik i delegacija iz RS

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu za drugi predsjednički mandat.

“Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i cjeline teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savjesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti. Tako mi bog pomogao”, rekao je Vučić na polaganju zakletve, što su poslanici pozdravili dugim aplauzom.

Vanrednoj sjednici skupštine predsjedavao je Ivica Dačić, a prisustvovali su bivši predsjednik Tomislav Nikolić, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović, predsjednik NSRS Nedjeljko Čubrilović, kao i predstavnici tradicionalnih vjerskih zajednica i crkava u Srbiji.

Kada je predsjednik Skupštine Srbije pročitao koliko je Vučić osvojio glasova na izborima, poslanici starog saziva su bučno aplaudirali.

Aleksandar Vučić drugi put je izabran za predsjednika u prvom krugu izbora 3. aprila, kada je osvojio 2.224.914 glasova, što je oko 59 posto.

Vučić je zakletvu za prvi mandat položio prije tačno pet godina, 31. maja 2017. godine.

Prema zakonu, niko ne može više od dva puta da bude izabran za predsjednika Srbije, bez obzira na to koliko su mu trajali prvi i drugi mandat. Članom 115. Ustav Srbije propisano je da “Predsjednik Republike Srbije ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu djelatnost”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje