Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić: Koju god vakcinu građani BiH budu željeli mi ćemo dostaviti

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić určio je 10.000 vakcina AstraZenece za koju je kazao kako se mogu iskoristiti za vakcinaciju 10.000 osoba s obzirom da se revakcinacija vrši nakon 12 sedmica.

Rekao je da su vakcine namijenjene za područje Federacije BiH te istakao da je, s obzirom na primjedbe na vrstu vakcine, Srbija spremna da donira bilo koju vrstu samo da se građani BiH izjasne.

“Mi ćemo ovu vrstu vakcine najčešće dobijati kroz programe. Na vlastima u BiH je da odluče idu li s vakcinacijom ljekara u crvenoj Covid zoni. Ja sam sretan ako ćemo time spasiti 5, 10, 20 života. To je važna i velika stvar. Došao sam da poručim – ovo su vakcine za FBiH, jer vidim da neki imaju primjedbe, koju god vakcinu hoćete- tražite, mi ćemo vam dostaviti. Sada smo naručili Modernu, imat ćemo pet vrsta vakcina. Koju god građani BiH budu željeli mi ćemo vam dostaviti”, rekao je Vučić.

Istakao je kako je na sastanku s članovima Predsjedništva BiH zamolio da razmisle o organizovanju velikog samita Srbije i BiH u Beogradu u kojem bi učestvovali svi administrativni nivoi vlasti, ali i svi privrednici i biznismeni iz svih dijelova obje zemlje.

“U duhu povjerenja, saradnje i otvorenosti, da vidimo kako i na koji način da šire otvorimo granice jedni prema drugima, da nam fitosanitarne inspekcije rade 24/7, da kamioniu brže prolaze i da povećamo plate i penzije našim građanima. U 2019. godini imali smo 1,5 milijarid trgovinske razmjene, u 2020. godini biće niža zbog korona virusa, ali će i ove godine preći preko milijardu”, kazao je Vučić.

Istakao je kako njegova posjeta nije samo pitanje vakcina, već povjerenja jednih u druge.

“Da ne živimo tako da opanjkavamo i olajavamo jedni druge pred evropskim i svjetskim zvaničnicima, da iza vrata ne govorimo jedni o drugima sve najgore, a najpotrebniji smo jedni drugima jer živimo jedni pored drugih i jedni s drugima i nikoga bližeg nemamo. Zato što danas kada smo očekivali pomoć od mnogo moćnijih zemalja, oslanjamo se jedni na druge jer mi u Srbiji ne možemo biti srećni ako ljudi u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Bijeljini nisu srećni”, rekao je Vučić.

Istakao je kako je važno da sarađujemo te da pokušamo govoriti više jednim glasom.

“Jer smo snažniji i jači ako imamo jedan glas prema Briselu i svijetu, kada zajednički ukažemo na probleme i kažemo super u svam programi, lijepo smo naučili da vam se dodvoravamo, ali pomazite i komšiju udarite po glavi, mi od vas nismo dobili niti jednu vakcinu ili drugu pomoć”, kazao je Vučić.

Istakao je kako zajedno Srbija i BiH mogu imati najveću stopu rasta u Evropi te da zajedno mogu ići brže naprijed kako bi stigli razvijene zemlja, ako budu vjerovali i stvarali povjerenje jedni prema drugima.

“To će biti politika Srbije”, rekao je Vučić i zaželio dobro zdravlje svim građanima BiH. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje