Utorak, 30. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

VSTV registrovao predmet protiv Gordane Tadić nakon medijskih objava

Preuzmite sliku

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (UDT VSTV) je po službenoj dužnosti, a na osnovu medijskih objava, registrovao predmet protiv glavne tužiteljice Državnog tužilaštva Gordane Tadić, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine vas može izvijestiti da je po službenoj dužnosti, na osnovu medijskih objava, registrovao predmet protiv nosioca pravosudne funkcije”, stoji u odgovoru UDT-a BIRN-u BiH na upit o tome da li je ova institucija reagovala nakon pisanja “Oslobođenja”.

Novinar “Oslobođenja” Avdo Avdić objavio je priču navodeći kako je glavna državna tužiteljica naplatila troškove smještaja u Sarajevu koristeći dokumentaciju koju je objavio ovaj medij. Avdić u tekstu navodi i da je Tadić odustala od drugog zahtjeva pred sudom za naplatu troškova smještaja u stanu nakon što je on počeo raditi na svom tekstu, piše BIRN.

Iz Tužilaštva su u zvaničnom e-mailu institucije naveli kako navodi o privatnoj tužbi Tadić nisu tačni.

“Navodi izneseni u pojedinim medijima i portalima, o navodnim nezakonitostima prilikom naplate potraživanja za troškove smještaja glavne tužiteljice Gordane Tadić nisu točni”, stoji u saopćenju koje je poslao glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić.

“Izneseni navodi i konstrukcije, predstavljaju providni pokušaj osvete zbog nekoliko predmeta sustavnog kriminala i korupcije, koje je Tužiteljstvo BiH pokrenulo i procesuira u posljednje vrijeme.

“Glavna tužiteljica podnijet će tužbu za klevetu protiv autora spornog članka, kao i medija koji su prenijeli navedeni sadržaj, ukoliko isti nakon objave demantija ne bude uklonjen”, naveli su iz Tužilaštva.

Advokat Senad Pizović je za BIRN BiH kazao da ga je glavna tužiteljica kontaktirala radi angažovanja u postupku naknade štete zbog klevete, uz tvrdnju [Tadić] da su u tekstu objavljene neistine. Kako je dodao, ako se povuku tekstovi, ona će odustati od tužbe, piše BIRN. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,