Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

VSTV nenadležan, Federalno tužilaštvo razmatra dopis Instituta za mjeriteljstvo

Preuzmite sliku

“Federalno tužilaštvo FBiH je dopis Instituta za mjeriteljstvo dobilo u ponedjeljak i trenutno je u obradi. Federalno tužilaštvo FBiH će razmotriti dopis i donijeti odluku u skladu sa zakonom. Više informacija o ovome možete dobiti slijedeće sedmice”, stoji u odgovoru za N1 dobio iz ove institucije na pitanje da li su vršili mjere i radnje iz svoje nadležnosti nakon prošlosedmične prijave Instituta za mjeriteljstvo BiH pristigle nakon izuzimanja dokumentacije iz FUCZ-a, KCUS-a i firme Verlab.

Institut za mjeriteljstvo je u informaciji/prijavi istakao nemar i nepostupanje entitetskih inspekcijskih organa i Agencije za lijekove BiH. Zatražio je pokretanje postupaka i istražnih aktivnosti i utvrđivanje odgovornosti za nepostupanje u oblasti zakonskog mjeriteljstva. VSTV BiH shodno nadležnostima nema ovlaštenja da postupa po predmetnoj prijavi.

Iz Instituta za mjeriteljstvo napominju da je prijava tek dio detalja po pojedinim spomenutim djelima koje će u narednom periodu dostaviti nadležnim organima.

Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine uputio je dopis Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Tužilaštvu BiH i Federalnom tužilaštvu, vezano za verifikaciju respiratora ACM812A, koje je nabavila firma “Srebrena malina”.

U dopisu se navodi da je Institut za mjeriteljstvo BiH dostavio po zahtjevu dopise institucijama, koje su radile ili izbjegavale raditi u okviru svojih nadležnosti, a u kojima je pomogao u definisanju tj. prepoznavanju pokazatelja kvaliteta medicinskog sredstva, mehaničkog ventilatora modela ACMB812A proizvođača Beijing Aerospace Changfeng CO., Ltd., China.

Smatraju da se do ove situacije došlo nemarom i nepostupanjem inspekcijskih organa entiteta koji su zaduženi za sankcionisanje onih koji ne provode zakon ili ga provode selektivno.

“S obzirom na aktuelnost i važnost ove situacije, zanimljivo je primijetiti da u FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove (u odnosu na čija rješenja je drugostepeni organ ministar Federalnog ministarstvom energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić), postupajući po inicijativi na bazi pisma, koje je po prirodi anonimno, a po sadržaju očigledno pisano laičkim jezikom iako se poziva na struku i pri tom iz naše oblasti vrvi netačnim informacijama, vrši inspekciju KCUS, pri čemu taj postupak ne želimo da osporavamo.

“Međutim, kako to da ta inspekcija na bazi anonimnog pisma dobije nalog da tako hitno uđe u KCUS. Koji u zadnjih S godina poštuje državne propise i zakonski verifikuje sva medicinska sredstva u upotrebi, a da ne reaguje na urgencije ove državne institucije koja nije anonimna već osnovana državnim zakonom i koja provodi tri državna zakona i 35 podzakonskih akata, i da do danas nije sankcionisala nijednu medicinsku ustanovu u FBiH koja nema niti jedan zakonski verifikovan uređaj, odnosno medicinsko sredstvo u upotrebi?

Malo je nepopularno u ovakvim okolnostima to reći, ali ko pacijentima tih medicinskih ustanova garantuje da nisu ugroženi primjenom zakonski neprovjerenih medicinskih sredstava koja se koriste u njihovom tretmanu?”, pitaju se iz Instituta.

Tvrde da ovakav selektivan pristup od strane federalne inspekcije nije jedinstven niti ograničen samo na oblast medicinskih sredstava.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje