Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vrhovni sud FBiH će ispitati vještake Žuju i Karana o načinu smrti Dženana Memića

Preuzmite sliku

Na Vrhovnom sudu FBiH održan je pretres u slučaju „Dženan Memić“, a Sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Slavko Marić kazao je da je odluka vijeća da se na ročište 23. jula pozovu vještaci medicinske struke Hamza Žujo i Željko Karan. Sudsko vijeće osim Marića čine i sudija Emir Neradin i sudija Dragan Čorlija.

„Mi nalazimo da u cilju razrješenja ovog slučaj dodatno ispitamo vještake sudske medicine Hamzu Žuju i Željka Karana. U samom opisu u optužnici psotoje određene dileme i da ih pokušamo otkloniti ispitivanjem ova dva vještaka“, kazao je Marić.

On je kazao da će pitanje za vještake biti pripremljena, a taj dan su planirane i završne riječi Tužilaštva FBiH i odbrane Ljube i Bekrije Seferovića.

Na današnjem ročištu federalni tužilac Vlado Mišković ostao je pri uvodnom izlaganju kao u prethodnom postupku, a isto je učinio i advokat Rusmir Karkin.

Sudsko vijeće je preuzelo dokaze i Tužilaštva i odbrane iz ranijeg postupka.

Iako je tužilac Mišković pokušao uvesti novi dokaz i to na način da se pozove i sasluša izvjesni Ištvan Bodolo iz Novog Sada, Sudsko vijeće je odbilo taj prijedlog. Također Mišković je htio uvesti dokaz o podizanju optužnice protiv Instituta Zenit iz Banja Luke, što je također odbilo Sudsko vijeće navodeći da se krivica dokazuje pravosnažnim sudskim postupcima, a ne optužnicama.

„Odbija se prijedlog federalnog tužioca da se u spis uvede obavijest Okružnog javnog tužilaštva o optužnici protiv Instituta Zenit. Odbija se prijedlog da se dovede Ištvan Bodolo i smatra se nepotrebnim jer ovaj svjedok nije sudjelovao u nalazu“, kazao je Marić.

Mišković je također spomenuo i novo saobraćajno vještačenje, ali Sudsko vijeće je ocijenilo da taj zahtjev nije zvanično upućen te o njemu se nije ni odlučivalo. (Patira)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje