Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vrhovni sud BiH: Vještaci Žujo i Karan mogu raspetljati slučaj Memić!

Preuzmite sliku

Na Vrhovnom sudu FBiH u petak 23. jula s početkom u 12 sati bit će održan pretres pred Apelacionim vijećem u predmetu Ljubo i Bekrija Seferović, a u slučaju smrti Dženana Memića, piše Patira.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu donio je dvije oslobađajuće presude jer smatra da nema dovoljno dokaza koji upućuju da se u noći 8. februara 2016. godine dogodila saobraćajna nesreća u Velikoj aleji, kao i da povrede na Memiću ne odgovaraju onima iz saobraćajne nesreće odnosno kada vozilo udari pješaka.

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH kojim predsjedava Dragan Čorlija, a u sastavu su još Emir Neradin i Slavko Marić, u petak će ispitati vještake medicinske struke Hamzu Žuju i Željka Karana o načinu smrti Dženana Memića.

U svom prvom obdukcionom nalazu u februaru 2016. godine Žujo je napisao da je smrt nastupila nasilno, a rađeno je ukupno šest nalaza odnosno dopuna kako je Tužilaštvo KS mijenjalo kvalifikaciju krivičnog djela.

Iako je suđenje Seferovićima počelo u oktobru 2016. godine vještak Žujo tek 18. aprila 2017. godine pozvan je kao vještak-svjedok te je tada kazao da je radio na ovom slučaju čak šest puta! O izvršenoj obdukciji je kazao:

“Leš je bio sa medicinskom gazom i sa zavojem na glavi. To sam samo našao na tijelu. Kod svake obdukcije mjeri se leš. Ja sam našao 190 cm. Nakon što sam uradio spoljašni pregled konstatovao sam povrede odnosno otvor u sljepoočnom predjelu lijevog dijela glave – kazao je Žujo te je dodao da je na koži desne šake, desnog koljena, kože lijevog koljena, kože predjela lijeve nadlaktice pronađene površinske povrede koje je mogao zadobiti od pada.

“Prilikom obdukcije nisam našao nikakve povrede na nogama, na trbuhu, na karlici, na grudnom košu. Nisam našao i ima fotodokumentacija koja to pokazuje”, kazao je Žujo.

Žujo je ostavio mogućnost da je povreda na glavi Dženana Memića nanesena kocem. U svom nalazu naveo je da je smrt nastupila nasilnim putem.

 • Vještak Željko Karan svjedočio je 23. marta 2018. godine. On je kazao da je Memić imao teške tjelesne povrede.

  “Povrede na Dženanovoj glavi mogle su nastati na više načina, povrednim sredstvom koje ima takve gabarite (vještak je naveo primjer udarcem lopatom), do pada i kontakta s podlogom.”

  Iako je Karan kazao da su povrede mogle nastati prilikom kontakta sa predmetnim vozilom, on je ostavio mogućnost i da su one nastale na drugi način. Na fotografijama koje su tada prikazane u sudnici, povrede lijeve i desne šake Dženana Memića, prema mišljenju vještaka riječ je o odbrambenim ranama.

  “Na tijelu nisu konstatovane povrede koje odgovaraju tipičnom naletu vozila na pješaka, odnosno najistureniji dio vozila je trebao ostvariti kontakt sa potkoljenicom, natkoljenicom ili stražnjicom”, kazao je vještak.

  Na pitanje advokata odbrane Rusmira Karkina da li ima mogućnost za bilo koju povredu reći da je nastala primarnim kontaktom, vještak je odgovorio odrično. Također, na pitanje da li se ijedna povreda može povezati sa klizanjem ili struganjem tijela nakon odbačaja vještak je također odgovorio da ne može nijedna. Da je bilo tako, na odjeći Dženana Memića trebali bi biti „opsežni tragovi oštećenja“, konstatirao je vještak.

  U petak bi trebale biti održane i završne riječi odbrane i Tužilaštva FBiH.

  U isto vrijeme čeka se odluka Suda BiH o potvrđivanju optužnice protiv pet osoba koje su optužene za organizirani kriminal, odnosno da su fingirale, mijenjale i lažirale dokaze o načinu smrti Dženana Memića. Grupom je rukovodio Zijad Mutap, otac Alise Mutap Ramić koja je u noći 8. februara 2016. godine bila u društvu sa Memićem.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje