Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vrhbosanska nadbiskupija: 180.000 eura pomoći za podučja stradala potresom

Preuzmite sliku

Danas smo mi ovdje kao neka vrsta glasonoša dobrote onog dijela Crkve koja živi na području Sarajevske nadbiskupije

Vjernici Vrhbosanske nadbiskupije tokom nedjeljnih sv. misa, 3. januara, prikupili su 180.000 eura pomoći za područja stradala potresom u Petrinji, Glini i Sisku te će taj iznos biti uplaćen Sisačkoj biskupiji.

Izraz je to solidarnosti vjernika teritorijalno najveće upravne jedinice Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovine s narodom Sisačke biskupije.

Želeći izraziti blizinu i zajedništvo ljudima pogođenim potresom vrhbosanski nadbiskup mitropolita kardinal Vinko Puljić i nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić pohodili su u danas Glinu te su zajedno s biskupom domaćinom mons. Vladom Košićem u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka slavili sv. misu.

Na kraju euharistijskog slavlja u Glini, kojega je predslavio i pod njim propovijedao kardinal Puljić, nazočnima se obratio i mons. Vukšić.

– Danas smo mi ovdje kao neka vrsta glasonoša dobrote onog dijela Crkve koja živi na području Sarajevske nadbiskupije. Pretpostavljam da Vam je poznato da smo pozvali vjernike na molitvu te da smo na prvu nedjelju poslije potresa skupljali priloge za stradale… Želim vam saopćiti da smo zahvaljujući dobroti naših vjernika i svećenika prikupili 180.000 eura koje će biti stavljene na raspolaganje Sisačkoj biskupiji i biskupu Vladi da ih upotrijebi tamo gdje je najpotrebnije – poručio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor.

Biskupi Biskupske konferencije BiH odmah nakon potresa koji je pogodio Petrinju, Glinu, Sisak i okolinu krajem decembra prošle godine odlučili su skupljati jednu kolektu u svim župama u BiH, 3. januara. U toj akciji vjernici Vrhbosanske nadbiskupije pokazali su veliku solidarnost i otvoreno srce te su prikupili 180.000 eura koji će biti uplaćeni Sisačkoj biskupiji, saopćeno je iz Vrhbosanske nadbiskupije. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje