Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vranić: Lockdown u Kantonu Sarajevo može biti produžen i do mjesec dana

Preuzmite sliku

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo kazao je kako prema epidemiološkom biltenu evidentno je da smo ušli u pik trećeg talasa, ali da on polako opada.

Kazao je kako se redovno testira po 1.200 građana, te da je zabilježen pad broja novozaraženih. Ipak, istakao je da epidemiloška situacija nije bolja zbog popunjenosti kapaciteta u bolnicama.

“U KCUS-u je 46 na respiratoru, dok je u Općoj bolnici 25. Može nas radovati pad broja umrlih, u KS je bilo 15, a u FBiH 70-ak i to treba biti alarm za FBiH. Ako Vlada FBiH ne bude reagovala cijela FBiH će biti u problemu i sumnjam da ćemo uspješno zaustaviti rast. Naša sreća je da je RS uvela daleko strožije mjere tako da s te strane više neće biti optuživanja da stanovnici Sarajeva idu u Lukavicu na kafu”, rekao je Vranić zastupnicima Skupštine KS.

Kazao je kako se nada da smo dostigli pik i da će se broj zaraženih još smanjivati. Za lockdown je rekao da može biti produžen i do mjesec dana kako bi dobili adekvatne rezultate.

“Nadamo se da će do tada doći dovoljan broj vakcina jer bez vakcinovas epidemija se neće supješno završiti, nažalost imat ćemo veliki broj umrlih, Ovaj virus vrlo brzo se širi u odnosu na prvi. Iz medija ste pročitali, naš kolega Katica je hospitaliziran u Općoj bolnici i nije ni malo u lakom općem stanju. Kod njega se klinička lsika razvila u tri dana. Situaicja je vrlo obziljna i moramo se svi pridržavati ovih mjera”, rekao je Vranić i apelovao na zastupnike da im pomognu svojim primjerom.

Kazao je kako se sada očekuje austrijski soj, a da država niej ništa uradila kada su u pitanju granice, odnosno njihovo zatvaranje.

“Vrlo lako možemo doći i u četvrti talas”, zaključio je Vranić. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje