Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Voz sa 160 mladih turista iz Češke stigao u Sarajevo

Preuzmite sliku

Turistički voz “Sarajevo Express” sa 160 putnika iz Brna stigao je jutros na Željezničku stanicu Sarajevo gdje su ih dočekali predstavnici Turističke zajednice Kantona Sarajevo predvođeni predsjedavajućim Povjerenstva Kenanom Magodom, te su im tom prilikom uručene turističke mape Sarajeva, organiziran turistički razgled grada te podijeljeni vaučeri za korištenje bazena.

Vozom su stigli uglavnom mladi Česi koji vlastitim vagonima putuju Evropom i upoznaju lokalnu kulturu, tradiciju te turističke resurse. U Bosnu i Hercegovinu su se uputili prije pet dana s planom da tokom sedmodnevnog putovanja na šinama upoznaju najljepše predjele naše zemlje. Proteklih dana putovali su kroz Banjaluku, preko Mostara, Čapljine, Jablanice, a danas su iz Konjica stigli do Sarajeva, saopćeno je.

Ova grupa turista, organizovanih putem projekta VlakFest, u Sarajevu će se zadržati danas, a već sutra nastavljaju put preko Visokog i Banovića.

Učesnici ovog zanimljivog turističkog putovanja oduševljeni su ljepotama BiH.

Dopala im se priroda, za hranu kažu da je izvrsna. Impresionirani su i Bosancima i Hercegovcima. Kažu da gdje god da su otišli naišli su na izvanredan doček ljubaznih ljudi.

Budući da trenutno nije moguće putovati kroz BiH iz inostranstva redovnim željezničkim vezama, dolazak “Sarajevo Expressa” iz Češke izuzetan je događaj koji može pokazati potencijal željezničkog transporta za razvoj turizma.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je uz predstavnike bh. ambasade u Češkoj ispratila ovaj vanredni turistički prevoz iz Brna, sugerirajući na važnost oživaljavanja željezničkog saobraćaja kao bitnog potencijala za razvoj turizma. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,