Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vojni analitičar otkrio koliko bi još mogao trajati rat u Ukrajini

Preuzmite sliku

Vojni analitičar Mario Galić gostovao je u Novom danu gdje je komentirao situaciju u Ukrajini. Istaknuo je da Rusi nisu ostvarili strateške ciljeve, no i da sumnja da će ratzavršiti kroz pola godine.

“Iznenađujuće je slabi prodor ruske vojske, jedini pravi prodor je kod Krima”, rekao je Mario Galić i dodao:

“Zašto su na jugu tako dobro napredovali, trebat će napraviti dublju analizu. Indikativno je da su Rusi uspjeli osvojiti sve mostove preko Dnjepra, što se dogodilo, treba tek vidjeti. Desantne snage su bile spremne za napad na Odesu, ali su odustali zbog gubitaka u drugim dijelovima Ukrajine. Gubici su nevjerojatni. Ukrajinski podaci su pretjerani, ali britanski i američki govore o pet do sedam tisuća poginulih, to je ogroman broj za tri tjedna ratovanja. Kad se zbroje nestali, poginuli, teško ranjeni i one koji su se predali i dezertirali, onda možda dolazimo do ukrajinske brojke od 14.000. Ruska vojska je stala, jedine snažne borbe su sad oko Mariupolja, da se spoje s Donbasom. Sve ostalo stoji, čak su se počeli ukopavati. Znači da nemaju snage. Napad na Kijev neće sigurno biti u idućih mjesec dana jer oko Kijeva je samo 70.000 ruskih vojnika prema nekim informacijama.”

Govoreći o vojnoj pomoći istaknuo je: “Svaku noć u Ukrajinu uđe nekoliko stotina tona različitog naoružanja, tako da imaju oružje.”

O apelima za zatvaranje zračnog prostora kaže da nema šanse da se to dogodi. “Nema šanse, to bi bilo na rubu trećeg svjetskog rata. Jedino se to može uspostaviti da svoje avione stavite u svoj zračni prostor, a onda bi došlo do zračnog sukoba i imate rat. Nema šanse kao što nema šanse da NATO snage uđu u Ukrajinu. Već su velik problem dobrovoljci, ali i Rusi su počeli novačiti svoje plaćenike. Navodno će iz Sirije unovačiti 40.000 plaćenika, plaćat će ih između 600 i 3.000 dolara mjesečno. S obzirom na to da je prosječna plaća sirijskog vojnika oko 15 dolara, to je njima jako primamljivo. Ne vjerujem, doduše, da znaju kamo idu i što se dešava u Ukrajini, ali to će biti velika opasnost za civile jer ako oni počnu gubiti živote, onda će se okrenuti pljački i teroru.”

“Ukrajincima borba protiv plaćenika neće predstavljati veliki problem. Putin s njima želi povećati masu, ali neće povećati kvalitetu. Putin želi izbjeći mobilizaciju”, dodaje Galić.

O daljnjem tijeku rata rekao je: “Jedino vojska može maknuti Putina. Rusija je glumljena demokracija. Mislim da pregovaraju s figom u džepu i da će rat trajati još najmanje šest mjeseci. Nisu ostvarili nijedan strateški cilj osim ako za nekoliko tjedana ne osvoje Mariupolj. Od Kijeva su odustali.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje