Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vojin Mitrović: BiH treba uvesti obavezan PCR test za sve ulaske iz inostranstva

Preuzmite sliku

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović izjavio je danas da je njegov lični stav da za ulazak stranih državljana u BiH, pa čak i za ulazak domaćih državljana koji borave vani, treba uvesti obavezan PCR test, javlja Anadolu Agency (AA).

“Moramo biti svjesni da u ovom trenutku sve zemlje u okruženju su uvele zaključavanja, zatvaranja, obavezan PCR test, obavezne karantine. Zašto bi mi bili izuzetak?”, kazao je Mitrović.

On je danas posjetio Regionalni ured AA za Balkan u Sarajevu, a prilikom razgovora o epidemiološkoj situaciji, vakcinaciji i mjerama koje su trenutno na snazi istakao je da je BiH u ovom trenutku jedina država koja nije uvela obavezan PCR za ulazak što znači da je BiH jedan prostor gdje mogu svi da dođu bez obzira da li su zaraženi ili nisu.

“Ovom prilikom želim apelovati na sve građane BiH, prije svega da se pridržavaju epidemioloških mjera, da nose maske, da se drže distance, da se drže preporuka zdravstvene struke i ono što će raditi i rade entiteti a nadam se i sa nivoa Savjeta ministara da će konačno doći, a to je da se u što skorije vrijeme što veći broj ljudi vakciniše jer to je u ovom trenutku sigurno jedno od najboljih i najsigurnijih oružja za borbu protiv COVID-a”, izjavio je Mitrović.

Prema njegovim riječima najveća je odgovornost na svim građanima da se pridržavaju svih mjera jer su zdravstvo i zdravstveni radnici na velikom udaru, pod pritiskom, sve više je oboljelih.

“Koliko će naš zdravstveni sistem izdržati to je veliko pitanje prije svega zavisi od nas, naše odgovornosti i moramo biti odgovorni zbog sebe ali prije svega zbog zdravstvenih radnika, jer oni su taj prvi bedem i ti koji štite živote nas i naših najbližih, građana BiH”, rekao je Mitrović.

On se zahvalio predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i turskom narodu na donaciji 30.000 vakcina narodu Bosne i Hercegovine. Podsjetio je da je prije toga Republika Srbija pomogla narodu BiH, prije svega zdravstvenim radnicima izrazivši zahvalnost i Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije.

“To je najbolji način pomoći naroda susjedima jer ako u teškim situacijama imamo Srbiju, imamo Tursku koji su spremni da nam u ovom trenutku pomažu onda je sigurno da to praktično otvara puteve prijateljstva za sve druge vidove saradnje, prije svega ekonomske”, kazao je Mitrović.

Kako je naveo, očekuje kako bi turska donacija vakcina u Bosnu i Hercegovinu trebala stići već naredne sedmice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje