Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vojin Mijatović: Zaduženje RS-a povlači dva kobna scenarija po BiH

Preuzmite sliku

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH u razgovoru kazao je kako zaduženje entiteta Republika Srpska na Londonskoj berzi sa sobom povlači dva kobna scenarija. Oba pogubna po građane i državu Bosnu i Hercegovinu.

Vojin Mijatović je naglasio kako je upozoravao i prvi put. Kada je Republika Srpska izdala obveznice na Bečkoj berzi.

Vojin Mijatović upozoravao dva puta

“Ovo je sad drugi put. Višković je potvrdio da će krenuti sa izdavanjem obveznica na Londonskoj berzi. Dugo već zanemarujemo jednu činjenicu. Šta ukoliko se desi da tu prvu ratu ne vrati RS? Ko će to vratiti? Postoje dva scenarija. Prvi je pravno-formalno da se blokiraju računi BiH kao države. Drugi je da se krene oduzimanje imovine na teritoriji BiH. Oba scenarija su kobna po građane Bosne i Hercegovine. Kao i za državu BiH”, zaključio je potpredsjednik SDP-a.

Vojin Mijatović je zaključio kako je “interesantno” da svi šute o tome.

“Još interesantnija je činjenica da, ukoliko to nije tako, zašto Svjetska Banka, EBRD… Za svaka zaduženje, da li grada ili opštine, traže prvo saglasnost Parlamentarne skupštine BiH? A onda se kredit. Potim i dug. Prenosi na krajnjeg korisnika”, naveo je on.

 • Dodao je kako će danas uputiti pismo guverneru Centralne banke BiH. I predsjedavajućem PS BiH.

  “Da oni obavijeste investitore na Londonskoj berzi da se radi o hartijama koje suštinski nemaju pokriće. Tačnije nema garancije za eventalno neispunjenje obaveza. Došlo je vrijeme da država preuzme finasijski, fiskalni sistem u svoje ruke. Postavlja se pitanje zašto šuti Fiskalno vijeće BiH”, pitao je Mijatović.

  Naveo je kako je poptuno “jasna namjera” vladajućeg režima u Republici Srpskoj.

  “Svjesni su da zbog političkih dešavanja neće doći do novog aražmana sa MMF-om. Onda oni moraju osigurati alternativno finansiranje njihovog biračkog tijela. To su budžetski korisnici i penzioneri. Poznata je činjenica da kada Dodik i SNSD ne isplati prvu budžetsku platu i penziju – tu im je kraj”, kazao je na kraju razgovora.

  Poslao pismo

  Mijatović je, kako je i najavio, poslao pismo Senadu Softiću, guverneru CBBiH. Borjani Krišto, predsedavajućoj Predstavničkog doma PSBiH. Kao i Bakiru Izetbegoviću, predsedavajućem Doma naroda PSBiH. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje