Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vojin Mijatović uputio zahtjev za izgradnju biste Srđanu Aleksiću

Preuzmite sliku

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Vojin Mijatović danas je Gradskoj upravi Banja Luka i gradonačelniku Drašku Stanivukoviću uputio zahtjev u vezi postavljanjem spomen biste Srđanu Aleksiću.

“Izradu i postavljanje spomen biste ću financirati lično, od grada samo tražim određivanje lokacije i saglasnost za isto! Iskreno se nadam da će gradska uprava dati saglasnost i da će ovim Banja Luka poslati poruku mira, multikukturalnosti, ali i večne zahvalnosti velikom Srđanu Aleksiću”, poručio je Mijatović.

Podsjetimo, Srđana Aleksića ubili su prije 28 godina u rodnom Trebinju. Njegov ‘grijeh’ bio je što je usred ratnog vihora i rasplamsale mržnje želio ostati čovjek.

Srđan Aleksić (26) iz Trebinja pokušao je zaštititi svog sugrađanina muslimana Alena Glavovića kad su ga pripadnici Vojske Republike Srpske počeli maltretirati i tuči.

I premda je i sam Srđan pripadao toj vojsci, u januaru 1993. četvorica su ga zbog njegove geste pretukla kundacima. Pao je u komu i preminuo šest dana kasnije.

Srđanov otac u posmrtnici je napisao: ‘Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.’ Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata, dok su ostali osuđeni na 28 mjeseci zatvora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje