Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vojin Mijatović poslao prijedlog Schmidtu: “Da vidimo jeste li za opstanak ili nestanak BiH”

Preuzmite sliku

Vojin Mijatović (SDP BiH), kandidat za člana Predsjedništva također je komentirao spekulacije – koje nisu ni potvrđene, ali ni demantirane – da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt bonskim ovlastima želi nametnuti novi izborni zakon u državi, ali i mijenjati Ustav Federacije BiH.

Problem s Schmidtovim zakonom, kako se čini, jeste to što u mnogim stvarima povlađuje idejama HDZ-a, te mnogobrojna javnost istaknuto kritizira ove najave, poručujući čak kako se ide u stvaranje okvira za treći entitet.

Poruku Mijatovića objavljujemo u cijelosti:

“Prije nešto manje od godinu dana sam rekao da će stranci Bošnjacima dati Zakon o Srebrenici, Srbima imovinu, Hrvatima izborni zakon, mnogi su se smijali.

Valentin Incko je nametnuo izmene Zakona o krivičnom postupku kojim se kažnjava negiranje genocida u Srebrenici, državna imovina se uveliko knjiži na entitet u RS-u, ali i u Federaciji BiH, a Schmidt najavljuje izmjene izbornog zakona po željama HDZ-a.

Dakle, međunarodna zajednica nastavlja sa eksperimentima u BiH bez obzira na posljedice koje razaraju svaku mogućnost da postanemo normalna država.

Svjedoci smo da međunarodna zajednica uporno ključne procese u BiH pregovara sa etnonacionalnim vođama, iako se barem u saopštenjima i izjavama zalažu za jačanje institucija.

Da budem do kraja iskren, međunarodna zajednica vrlo perfidno održava na vlasti nacionalizam u BiH jer sa istim drže daleko našu zemlju od članstva u EU.

Da budemo pragmatični, pozivam da Christian Schmidt jednom odlukom dokaže svoj odnos prema BiH, jednom odlukom i izmjenama Izbornog zakona BiH preko noći postaje normalna država.

BiH jedna izborna jedinica, i svako ima pravo da se kandiduje i bude biran i da bira na teritoriji cijele zemlje i završavamo sa nacionalizmom i fašizmom, sa kriminalom i korupcijom i bićemo spremni za članstvo u EU u roku od godinu dana.

Haj'mo Schmidte i haj'mo prijatelji stranci, da vidimo jeste li za BiH ili za nestanak BiH, dosta više i vaše šuplje?”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,