Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Voda “nanijela” novi problem: Na poplavljenim područjima otkrivene mine i bombe zaostale iz rata

Preuzmite sliku

Poplave koje su pogodile BiH, a posebno Sarajevo, iznjedrile su i novu opasnost, a to je moguća pojava neeksplodiranih ubojnih sredstava.

– Nakon povlačenja vode sa poplavljenih površina povećan je rizik od pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava koje su bujice donijele u naseljena područja. Ova sredstva moguće je pronaći ne samo na obalama i u blizini rijeka i potoka, već i u slivnicima, šahtovima, podrumskim prostorijama poplavljenih objekata i slično. Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite intervenisali su u tri navrata nakon pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava koja je voda donijela u naselja, a očekuje se da bi ih u narednim danima moglo biti još više.

  • Zbog toga upozoravamo građane da ukoliko uoče sumnjiv predmet koji bi mogao biti neeksplodirano ubojno sredstvo da ga ne diraju ili pomjeraju već da ga vidljivo obilježe i obavijeste Operativni centar civilne zaštite putem telefona broj 121 ili nadležnu policijsku stanicu putem telefona broj 122.

    Timovi za uklanjenje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite su u pripravnosti i spremni su da uklone opasnost koju na poplavljenim područjuma mogu predstavljati neeksplodirana ubojna sredstva, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,