Četvrtak, 18. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vlast je sada u rukama svih članova partije, SDP može biti samo jači!

Preuzmite sliku

Kongres je jednom statutarnom odlukom moć koju je imao u rukama predao članstvu.

Jedan od najuticajnijih članova SDP-a, dugogodišnji uspješni gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović u razgovoru za DEPO Portal rezimira najvažnije momente netom održanog Trećeg vanrednog kongresa ove partije, njegove ključne odluke i promjene putem kojih će SDP krenuti narednih mjeseci, ali iznosi i svoj stav o tijesnoj borbi koja se do samog kraja vodila između dva kandidata za novog lidera stranke.

Gospodine Imamoviću, kako ocjenjujete rezultat i domete upravo održanog Vanrednog kongresa SDP-a BiH?

Kongres je, izmjenom Statuta, vlast koju je imao u pogledu izbora predsjednika predao svim članovima SDP-a. To je veliki, do sada najveći korak u pravcu demokratizacije SDP-a BiH. Osim toga, umjesto dosadašnjeg, imamo novog predsjednika, Glavni odbor, i imaćemo i novo predsjedništvo. Zadatak novog rukovodstva je da nastavi sa izmjenom Statuta, u smislu smanjenja uloge predsjednika i predsjedništva u odnosu na članstvo i Glavni odbor, da organizuje direktne izbore na svim nivoima i redovni kongres najkasnije do početka oktobra 2015. godine. Treći vanredni kongres stvorio je uslove da SDP BiH postane liderom demokratizacije partija i stranaka u BiH.

 • hazneder1-imamovic-obodnica
 • Statut je promijenjen, a šta slijedi dalje?

  Logični red koraka bio bi u nastavku priprema za dalju izmjenu Statuta i u ostalim, a ne samo u odredbama o izboru predsjednika, u brzom ažuriranju evidencije članstva, u organizaciji izbora na lokalnom i kantonalnim nivoima, i konačno održavanju direktnih izbora za predsjednika SDP-a BiH u ljeto ove godine, nakon čega bi se, kako je Kongres zaključio, održao redovni kongres SDP-a na kojem bismo dovršili na ovom Kongresu započeti proces izmjena Statuta u smislu njegove demokratizacije, čuli referat direktno izabranog predsjednika i izabrali glavni odbor i nadzorni odbor, ovoga puta, na četiri godine.

  Vodili ste ovaj kongres, sa koga su pojedini mediji izvještavali o dubokim podjelama unutar SDP-a koje su se mogle vidjeti na licu mjesta. Da li je to tačno i da li je SDP nakon Trećeg vanrednog kongresa izašao jači ili slabiji?

  Zbog uspješne demokratizacije i odluke da moć izbora predsjednika SDP-a BiH iz svojih ruku prenese na više hiljada svojih članova, SDP BiH izlazi daleko jači. Delegati su, logično, imali različita mišljenja. Ubjedljiva većina delegata imala je na umu samo interes SDP-a a ne interese pojedinaca ili grupa. Prevladala je svijest o potrebi predaje vlasti članstvu, o istinskoj demokratizaciji, otvoren dijalog i atmosfera zajedničke borbe za oporavak SDPa. Delegati su na nogama bili i do 27 sati! Valjalo je krenuti prema Sarajevu iz svih krajeva BiH, zasjedati, sa pauzama na hodniku, preko dvadeset sati, i donositi važne odluke. Ko to može izdržati osim onoga ko iskreno želi oporavak SDP-a? Nakon ovolikog truda delegata, nakon pobjede ubjedljive delegatske većine nad onima koji su bili protiv demokratizacije partije, SDP izlazi daleko jači.

 • jasmin-imamovic-maj
 • Različiti su komentari u javnosti nakon izbora novog, ali privremenog predsjednika SDP-a, no mnogi tvrde ida se izborom Nermina Nikšića nije dogodila nikakva korjenita promjena, a potvrdu toga vide u izuzetno tijesnoj pobjedi nad Selimom Bešlagićem. Kako Vi komentarišete izbor novog predsjednika SDP-a?

  Korjenita promjena je izmjena Statuta, o čemu sam već govorio. Za mene je to daleko i neuporedivo važnije od toga ko će od članova SDP-a BiH, narednih nekoliko mjeseci, biti predsjednik SDP-a. Podjednako poštujem svih pet kandidata za predsjednika. Pristali su pobijediti ili izgubiti, i nakon eventualne pobjede raditi mnogo na više od stotinu podnesenih amandmana na Statut, raditi na pripremi direktnih izbora, kao i na pripremi redovnog kongresa. Koji vrh koje partije, tek što je izabran, priprema nove izbore i mijenjaju Statut u kojem će se umanjiti moć predsjednika i predsjedništva, a povećati moć svih članova partije? To je za mene primjer nesebičnosti i poštenja. Tijesna većina kojom je pobijedio Nikšić ispred Bešlagića samo dokazuje da su izbori bili pošteni. Korektna Selimova izjava poslije izbora najbolje svjedoči o atmosferi koja je vladala na Kongresu.

  Da li je Vaš glas i glasovi nekolicine vaših partijskih istomišljenika, kako su to ustvrdili pojedini mediji, bio presudan u drugom krugu?

  Što se tiče mog stava, meni je bilo svejedno ko će od pet kandidata pobijediti, jer sve ih poštujem, a više me zanimala pobjeda SDP-a BiH. Svako od predloženih kandidata mogao je biti dobar predsjednik u narednih nekoliko mjeseci. Nemoguće je znati kako sam ja glasao i nemoguće je znati ko od delegata je bio za kojega kandidata. Neka to tako i ostane, u ime slobode koju garantira pravo na tajno glasanje. Što se tiče medija koji su to ustvrdili, nemam komentar. Vjerujem u pravo medija da govore i pišu o političarima onako kako odluče, a ne vjerujem u političare koji hvale medije koji hvale njih i napadaju medije koji ih ne hvale. Svaki negativan komentar o medijima guši slobodu štampe, bez čije slobode nema slobode građana ove zemlje.

 • imamovic-reakcija
 • Ipak, ko je, po Vama, od ova dva kandidata bolji lider partije?

  O Bešlagiću i Nikšiću mislim kao i Treći vanredni kongres. Jedan od njih je morao pobijediti i jedan od njih mogao je pobijediti drugoga samo ovolikom razlikom u broju osvojenih glasova, što dokazuje da su, na neki način, obojica pobijedili.

  Kakav je Vaš stav o ujedinjenju ljevice u BiH i na kojoj razini ona treba da se dogodi?

  Dugo traje trend pada popularnosti SDP-a. Ovaj dramatični pad ne može se zaustaviti za jedan dan i jednim kongresom. Prvo je bilo potrebno napraviti šokantan preokret i bar po Statutu postati najdemokratskijom partijom u BiH i šire. Kongres je jednom statutarnom odlukom moć koju je imao u rukama predao članstvu. Istovremeno, bilo je potrebno promijeniti predsjednika, predsjedništvo i glavni odbor. Slijedeći korak bio bi u vrijednome radu na pripremi direktnih izbora na svim nivoima, pripremi i drugih izmjena u Statutu, i konačno, u definitivnoj promjeni Statuta prije jeseni iduće godine. Ako tim okretanjem SDP-a prema članstvu vratimo povjerenje članstva, vratiće se i povjerenje građana. Dakle, SDP treba promijeniti sebe, ojačati i tek onda pristupiti ujedinjenju cjelokupne ljevice u BiH.

  Drugim riječima, da li bh. ljevica tek ujedinjenjem SDP-a i DF-a dobija potrebnu snagu koja na narednim izborima može biti ključan politički faktor?

  Predsjednik DF-a Željko Komšić je već izjavio da bi bilo logično da DF i SDP budu sestrinske partije. I meni je to logično.

  (Depo.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,