Srijeda, 17. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vlast čuva crno tržište kanabisa? Agencija za lijekove BiH je pripremila odluku, ali sve opet staje u Vijeću ministara

Preuzmite sliku

Državna Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga razmatrala je mogućnost da se kanabis u obliku nekoliko gotovih lijekova prebaci s jedne liste na drugu, kako bi oni bili dostupni oboljelima u svrhu liječenja. Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH bila je zadužena da sačini i pripremi takvu odluku.

Pojašnjenje Agencije

No, ubrzo je iz Agencije uslijedio dopis upućen Vijeću ministara BiH, u kojem pojašnjavaju i upozoravaju na predložene mogućnosti, imajući u vidu da to više nije stvar dobre volje, već da naša zemlja ima međunarodnu obavezu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

Zastupnik u državnom Parlamentu Saša Magazinović (SDP) kaže kako je predložena odluka da se nekoliko gotovih lijekova na bazi kanabisa, uslovno rečeno, legalizuje, ali i dalje ostaje zabranjeno više nego što je dozvoljeno.

– Agencija za lijekove BiH je pripremila odluku, ali je skrenula pažnju da to nije dovoljno i poslala VMBiH dopis kako bi trebalo da izgleda odluka kojom se legalizuje kanabis za korištenje u medicinske svrhe, naglašava Magazinović i dodaje da je Agencija rekla da ne treba legalizovati gotov lijek, nego treba legalizovati sve pošto su u našem zakonu zabranjeni biljka, njeni ekstrakti, smole, tinkture… Ako legalizujete gotov lijek, ništa se neće postići, jer i dalje je smola zabranjena.

Govoreći o radu državne Komisije, Magazinović navodi da rezultat prvog sastanka ide u pravcu da nas udalji od legalizacije smole kanabisa.

– Ide naruku onima koji i dalje s tim trguju na crnom tržištu i dalje ide u korist onih koji građanima prodaju nešto što nema certifikaciju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, upozorava Magazinović.

Pojašnjava da je u međunarodnim aktima kanabis uklonjen sa liste zabranjenih i prebačen na listu dva – dozvoljeno pod strogom kontrolom.

– Zašto VMBiH ili ova komisija ne želi to uraditi u relativno brzom roku nego u više koraka, ne znam, ali je definitivno da iza ovoga stoje interesi, da su milioni u pitanju, kako onih koji trguju na crnom tržištu, tako i onih koji žele da uvoze ili da kupe vrijeme da još jedan period građanima za ogroman novac prodaju ko zna šta, naglašava državni zastupnik. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje