Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vlasnik kafića iz Bihaća: Nudim platu 1.000 KM i nemam radnika, sve se razbježalo

Preuzmite sliku

Prosječna plaća konobara u 2019. godini je bila 607 KM, kuhara 734, a čistačice oko 900 maraka.

Poslovi u ugostiteljstvu, bilo da se radi o kuharu, pomoćnom kuharu, konobaru, recepcionaru, sobarici… trenutno su najtraženiji u Bosni i Hercegovini.

Na svim internet-stranicama, ali i Facebook grupama, na stotine je oglasa u kojima ugostitelji vape za radnicima.

Međutim, stvarni razlog toga je, kako kažu nezaposleni, to što su premalo plaćeni, piše Dnevni avaz.

– Radno vrijeme je 12 sati svakog dana, većinom šest dana u sedmici. Neki prijavljuju radnike, a negdje se radi nacrno. Opis posla je šturo naveden, većinom traže da se radi na više pozicija, odnosno da budeš i šanker, i konobar, i čistač. Na sve to nudi se plaća od 450 do 600 maraka. Ko imalo cijeni sebe, neće pristati na to robovlasništvo – rekao je Damir V., koji, i pored dugogodišnjeg konobarskog iskustva, ne može pronaći posao koji je, kako kaže, “pošteno plaćen”.

Podaci sa stranice Plata.ba kažu kako je prosječna plaća konobara u 2019. godini bila 607 KM, kuhara 734, a čistačice oko 900 maraka.

Predsjednik Saveza samostalnog sindikata BiH Selvedin Šatorović, rekao je kako će država, ukoliko se ne promijeni praksa, ostati bez ugostitelja, koji većinom odlaze u Hrvatsku, ali i dalje. – Brojni konobari i kuhari tokom ljeta u Hrvatskoj zaradili su više nego što bi kod nas zaradili za dvije godine.

Upravo zato tražimo da država napravi promjene – rekao je Šatorović. I vlasnik kafea “Rio” iz Bihaća muči se s problemom pronalaskom konobara. Prošle godine je, kako je kazao, imao tri konobara, koji su imali osnovnu plaću od 400 KM. – Sad nudim 1.000 KM i nemam radnika. Sve se razbježalo – kazao je vlasnik kafića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,