Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlasnik Hotela Tuzla Igor Pogačar pod prismotrom bh. tužitelja

Preuzmite sliku

Poslovi Igora Jurija Pogačara u BiH očito će doći pod mikroskop tužitelja. Bh. odvjetnik Faik Muhić je uvjeren da je Pogačar prilikom kupnje hotela Tuzla postupio nezakonito, i zato je u ime zaposlenih prijavio Pogačara i nekoliko drugih ljudi zbog sumnje da su počinili kazneno djelo poslovne prevare i zloupotrebe položaja, piše ljubljanski Dnevnik.

Na ovaj korak, Muhić se odlučio jer se Pogačar pri kupnji hotela obavezao da ga neće prodavati dok se, u ime radnika, ne vrate svi krediti. To Pogačar nije učinio, dionice hotela Tuzla je založio u Factor banci, što je za Muhića isto kao prodaja: “Sa opterećenjem hotela Pogačar je postigao sličan učinak kao da ga je prodao“. Pri toime Muhić dodaje da tuzlanski tužitelji stvar možda još istražuju.

Obećanja zaposlenicima za otplatu kredita – Priča je počela 2002. godine, kada je oko 120 zaposlenih udružilo snage i od Agencije za privatizaciju u Tuzlanskom kantonu kupilo dvije trećine dionica Hotela Tuzla. Kupnja je finansirana kreditima u ukupnom iznosu od oko 900.000 € uzetih u Hypo banci. Budući da radnici nisu kredite u mogućnosti da vrate, banka je 2006. godine podnijela tužbu protiv njih. Pogačar je u priču ušao godinu dana kasnije, kada se s radnicima dogovorio da će otplatiti kredite banci, koji su se u međuvremenu popeli na 1,25 miliona. Međutim, isplatio im je oko pola miliona. Dogovoreno je da će Pogačar svm zaposlenicima platiti iznose koje će na temelju uloženih dužbi donijeti sud. Kad je Hypo 2009. ponudio nagodbu u visini od 900.000 eura, njihov prijedlog za Pogačara je bio neprihvatljiv, objasnio je Muhić.

 • vlasnik-hotela-tuzla
 • Pogačar smatra da nema osnova za kaznenu prijavu, jer je ispunio sve dogovorene obaveze:
  Sporazum je bio da hotel ne smijemo prodati, a ne opteretiti“. On je uvjeren da je grupa pojedinaca u BiH htjela ukrasti hotel.

  Jednoj od banaka koja je imala na hotelu uknjiženu hipoteku u iznosu od 2,4 miliona eura, otplatili smo obveze do početka stečaja Ram Investa, pa smo zaposlenicima isplatili sve izgubljene tužbe. Od početka stečaja s tužbama više nemamo ništa. Da tvrtka nije završila u stečaju, platili bismo sve obaveze zaposlenika“, kazao je Pogačar.

  Muhić kaže da pva tvrdnja ne stoji, jer je Ram Invest plaćao tužbe za samo dva zaposlenika, a čak i njih ne u cijelosti.

  Pogačar je uvjeren da je u obnovu hotela investirao dogovorenih 7.500.000 €, a Agenciji za privatizaciju dostavio je sve potrebne dokaze, dok Muhić tvrdi suprotno.

  Po njegovom mišljenju, hotel nije uložio toliko novca, pa je zbog upitne potvrde o ispunjenju uslova prijavio odgovornu osobu u Agenciji za privatizaciju. Muhić objašnjava da Hotel Tuzla Poreznoj upravi duguje više od 2,5 miliona eura, što Pogačar opovrgava.

  Država Bosna i Hercegovina još uvijek nije platila ratni dug hotelu. Dug je stvoren za vrijeme rata, kada su u hotelu bili vojnici“, rekao je Pogačar. Muhić ističe da, ako doista postoji neki dug, on bi sigurno bio isplaćen do 2007., kada je Ram Invest kupio većinski paket dionica Hotela Tuzla.

  Za ulaganje u Hotelu Tuzla, koja je prije nekoliko godina nu BiH proglašen ulaganjem godine, Pogačar se odlučio jer je u blizini planirana izgradnja velike elektrane. To se nije dogodilo, propao je velik dio lokalne industrije. “To je razlog zašto smo u hotelu obnovili samo tri od pet spratova“, rekao je Pogačar.

  S obzirom da Ram Invest nije ispunio dgovore, po Muhićevim riječima, ugovori o prijenosu dionica su otkazani. Iz posljedneg periodičnog izvještaja o napretku stečajnog postupka je jasno da na trećini dionica hipoteku ima Factor banka a na preostalim dionicama je upisano vezano raspolaganje i opterećenje u korist odvjetničkog društva Muhić.

  U stečajnom postupku Ram Investa upravitelj Harald Karner odbacio je potraživanja gotovo 120 zaposlenika. Ova odluka je donesena jer povjerioci nisu priložili dokaze iz kojih bi bilo vidljivo da imaju na vrijednosne papire Hotela Tuzla založno pravo, i jer nisu dostavili dokaze o količini, dospjeću i utemeljenosti pojedinačnih potraživanja, popratni dokumenti nisu bili na slovenskom jeziku, piše ljubljanski Dnevnik.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje