Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlašić, apsolutna hit turistička destinacija i u vremenu pandemije

Preuzmite sliku

Ski centar Vlašić od samog otvaranja zimske turističke sezone okupiran je brojnim posjetiteljima koji su protekle praznike odlučili proslaviti u planinskom ambijentu, a s povećanjem snježnih padavina broj domaćih i stranih turista znatno se povećao.

 • Po riječima direktora Turističkog ureda Turističke zajednice Srednjobosanske županije (SBŽ) Miroslava Matoševića, uz goste iz Republike Hrvatske, na Vlašiću je najviše domaćih posjetitelja.

  Iako je zimska sezona na Vlašiću, kao i u ostalim ski centrima, započela uz dosta neizvjesnosti, prije svega uslijed restriktivnijih mjera kriznih štabova, Matošević naglašava kako su prema informacijama sa terena sve turističke ponude i sadržaji potpuno prilagođeni aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

 • – Osnovni cilj nam je uz provedbu turističkih aktivnosti sačuvati sigurnost i zdravlje kako naših posjetitelja, tako i svih djelatnika- rekao je Matošević.

  Podsjetio je kako je Turistička zajednica sačinila i interni protokol za Covid-19 koji, osim do sada propisanih mjera, nudi dodatne preporuke za suzbijanje zaraze koronavirusom. Također, u okviru rada sezonske ambulante na Vlašiću osiguran je i poseban Covid-19 odjel u kojem se strani gosti svakodnevno mogu testirati.

 • – Naše informacije sa terena govore da i vlasnici objekata i gosti izuzetno poštuju Covid-19 protokol, a zbog velike posjete gostiju pojačan je i nadzor policijskih službenika. Nadležne inspekcije, također, na svakodnevnoj bazi provjeravaju ugostiteljske objekte i ispunjavanje mjera Kriznog štaba FBiH, te smo i od njih saznali da većih incidenata u smislu kršenja mjera nije bilo- istaknuo je Matošević.

  Naglasio je da su smještajni kapaciteti na Vlašiću ispunjeni skoro do posljednjeg ležaja, te da su pojedini hoteli popunjeni do kraja januara, a drugi su na preko 80 posto popunjenosti.

 • Turistički radnici spremno su dočekali prvi snijeg te su svi ski-liftovi u funkciji od prvog dana nove sezone, a kako ističu iz Turističke zajednice SBŽ-a, uslovi za skijanje i bordanje na Vlašiću su odlični.

  Sa oko 60 cm snijega na uređenim ski stazama za početnike, ali i za one dosta iskusnije, posjetitelji mogu uživati i u noćnom skijanju i bordanju. (Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,