Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlado Đajić: ‘Ne postoji lijek, ali je jednostavno izliječenje da se izoluje ko je zdrav ‘

Preuzmite sliku

Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske (UKC RS) počeo je sa adaptacijom prostorija na staroj lokaciji ove ustanove u centru grada gdje će, između ostalog, biti smještene operacione sale za pacijente zaražene korona virusom, javlja Anadolu Agency (AA).

‘Danas završavamo prvu hiruršku salu za oboljele pacijente od korona virusa, večeras završavamo građevinske radove, sutra ubacujemo opremu i bićemo spremni prevashodno za ginekološke pacijente, odnosno za trudnice koje su pozitivne, da možemo da završimo porod carskim rezom na lokaciji gdje nema drugih pacijenata. Naš cilj je da zaštitimo pacijente i zdravstvene radnike koji nisu zaraženi korona virusom i da se zaraza ne desi u prostorima UKC RS’, kazao je Vlado Đajić, direktor UKC RS-a.

Prema njegovim riječima zbog toga se na lokaciji Paprikovac UKC-a RS montiraju kontejneri za trijažu pacijenata kako ne bi dozvoliti da inficirani pacijenti ne uđu u Centralni medicinski bolok i prostore Ginekologije i Pedijatrije.

‘Na staroj lokaciji spremamo dvije hirurške sale i intenzivnu jedinicu ako bude potrebe za operacije pacijenata drugih oboljenja koji su pozitivni ili dolaze iz zaraženih područja, gdje bi imali oko 50 kreveta za takve pacijenata, oko dvadesetak pacijenata intenzivne njege i dvije hirurške sale u slučaju saobraćajnih povreda, akutnih abdomena, slijepog crijeva i tako dalje i odredili smo i hirurge i instrumentare i drugo medicinsko osoblje koje će se staviti na raspolaganje’, kazao je Đajić.

Podsjetio je da su prije petnaestak dana osposobili 115 kreveta za eventualne pacijente od korona virusa, koji ne bi mogli da se smjeste za Kliniku na infektivne bolesti, kao i na lokaciji na Paprikovcu gdje je za oboljele pripremljeno 150 do 200 kreveta.

‘Danas montiramo i puštamo u rad četiri nova respiratora koja smo uspjeli da nabavimo’, kazao je Đajić.

On je pojasnio da postoje tri grupe pacijenata, jedni su pozitivni i nemaju nikakvih simptoma i oni moraju biti u karantinu, izolaciji u kućnim uslovima, druga grupa su pozitivni koji imaju simptome temperatura, kašalj malaksalost… Oni se liječe u bolničkim uslovima i liječiće se na Klinici za infektivne bolesti i ako bude potrebe na staroj lokaciji UKC-a u centru Banjaluke.

‘Treća grupa su pacijenti kod kojih virus napradne respiratorne organe, pluća, ti pacijenti ne mogu samostalno da dišu i potrebni su im respiratori. UKC RS ima sada više od 50 respiratora. Nadamo se da neće trebati ni jedan, ali kako govore podaci u Evropi i regionu nama slijedi u narednih sedam do deset dana veći broj pacijenata od kojih će kod nekih biti potrebna respiratorna potpora’, kazao je Đajić.

Rekao je da su napravljeni spiskovi zdravstvenih radnika koji će biti spremni, ako bude potrebe, za prihvat i većeg broja pacijenata.

On je pozvao građane da budu odgovorni, da se pridržavaju svih mjera, da izbjegavanja okupljanja i druženja, kao i da prijave komšije, prijatelje i poznanike koji dolaze iz područja zahvaćenog korona virusom, a nisu se javili zdravstvenim radnicima.

‘Ne postoji lijek, ali je jednostavno izliječenje da se ko je zdrav izoluje, ne dolazi u kontakt sa oboljelim, a da se oboljeli takođe izoluje da mu onemogućimo da zarazi zdrave ljude’, kazao je Đajić.

U Bosni i Hercegovini do sada je potvrđeno 26 osoba zaraženih korona virusom, i to 20 u Republici Srpskoj i šest u Federaciji BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje