Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlada TK zadužila inspekciju da izvrši nadzor rada i poslovanja osnovnih i srednjih škola kao i visokoškolskih ustanova u privatnom vlasništvu

Preuzmite sliku

Danas je održana  47. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona. Razmatrano je ukupno 14 tačaka Dnevnog reda.

 • sjadnica-vlade-tk-avgust-2016 (2)
 • Doprinos saniranju vodovoda MZ Poljice Donje – Na današnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona u cilju saniranja mjesnog vodovoda u Mjesnoj zajednici Poljice Donje u općini Lukavac dala saglasnost na Odluku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o odobravanju 2.340,00 KM Općini Lukavac za finansiranje izrade projektno tehničke dokumentacije pumpne stanice vodovoda MZ Poljice Donje.

  Također je data saglasnost na Odluku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o odobravanju sredstava Općini Lukavac za sufinansiranje sanacionih radova na objektu vodosnabdijevanja MZ Poljice Donje, u iznosu od 12.660,00 KM.

  Nešto veći prinosi strnih žita – Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Izvještaj o realizaciji žetve strnih žita u 2016. godini za područje Tuzlanskog kantona. Jesenjom sjetvom 2015. godine i ovogodišnjom proljetnom, strnim žitima na području TK zasijana je površina od 5.279 ha. Značajnije površine zasijane su na području općina Lukavac, Gradačac, Kalesija, Živinice, Gračanica i Čelić. Pšenica je zasijana na površinama od 3.872 ha tako da u sjetvenoj strukturi strnih žita pšenica zauzima 73%, dok ostala strna žita zauzimaju 27 %. Prosječni prinosi strnih žita u odnosu na predhodnu godinu su nešto veći. Ukupan prinos strnih žita na području Kantona iznosio je 20.269,65 tona što je više za 1.373,3 tone, odnosno za 6,91% u odnosu na prošlu godinu. Ovogodišnja proizvodnja pšenice od 15.565,44 tona zadovoljava manje od 18% potreba stanovništva Kantona.

  Sufinansiranje projekata šireg društvenog značaja – Vlada TK donijela je Zaključak kojim zadužuje Javnu ustanovu Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona da sufinansira šest projekata iz sredstava tekuće rezerve. Riječ je o finansiranju izgradnje poligona malih sportova u Područnoj školi Ljenobud, općina Srebrenik, po zahtjevu Općinske službe za boračko invalidsku zaštitu i društvene aktivnosti Srebrenik, pomoći u saniranju putne komunikacije na području općine Kalesija, dionica Tojšići – Kikači – Vis – Požarnica, po zahtjevu Općine Kalesija čija je ukupna vrijednost radova 20.000,00 KM, uređenju putnog pojasa na relaciji Kladanj – Brateljevići, po zahtjevu Općine Kladanj, finansiranju projekta „Priključenje školskog objekta na vodovodnu mrežu i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione instalacije sa mokrim čvorovima unutar objekta područne škole Kerep“, po zahtjevu OŠ „Edhem Mulabdić“ iz Međiđe Donje u općini Gradačac a čija je vrijednost 5.999,00 KM te sufinansiranju polovine iznosa vrijednosti radova na rekonstrukciji lokalnih puteva na području općine Teočak, po zahtjevu Općine Teočak. Zaključkom je obuhvaćeno i finansiranje sanacije puta Vukovije Donje – Krivača, po zahtjevu Općine Kalesija. Vrijednost projekta je 300.000,00 KM, a bit će finansirana trećina tog iznosa.

  – Ostale odluke i zaključci – 

  Vlada je donijela Odluku o davanju saglasnosti na Odluku Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice o dodijeljivanju sredstava u ukupnom iznosu od 189.000,00 KM Općini Živinice za 5 projekata iz oblasti zaštite životne sredine. Za projekat izrade termoizolacione fasade na Sportskoj dvorani u Živinicama namijenjeno je 70.000,00 KM, za uređenje parkovskih i javnih površina užeg centra općine Živinice – nastavak bit će izdvojeno 64.000,00 KM, za uređenje izletišta u MZ Kovači 19.000,00 KM dok je za Izgradnja fekalne kanalizacione mreže u naselju Litve, ulica Živiničke ose “C” – I faza predviđeno 20.000,00 KM i 16.000,00 KM za izgradnju pješačke staze u Donjoj Višći.

  Vlada je dala saglasnost za nastavak realizacije projekta “Boravak i rehabilitacija djece/osoba sa autizmom koji su završili odgojno-obrazovni i rehabilitacijski proces u Zavodu” JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

  Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak kojim zadužuje menadžment i Upravni odbor Javne ustanove Univerzitet u Tuzli da preduzmu sve radnje kako bi se najkasnije u roku od 7 dana konstituisao Senat Univerziteta u skladu sa novim Zakonom o visokom obrazovanju.

  Vlada je zadužila Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove da u najkraćem roku izvrši inspekcijski nadzor rada i poslovanja osnovnih i srednjih škola kao i visokoškolskih ustanova na području Tuzlanskog kantona u privatnom vlasništvu, odnosno u vlasništvu stranih fizičkih i pravnih lica, te o izvršenom nadzoru putem Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta informiše Vladu Tuzlanskog kantona.

  Vlada TK donijela je Odluku kojom odobrava unutrašnju preraspodjelu planiranih rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2016. godinu između budžetskih korisnika u dijelu budžetskih sredstava u iznosu od 13.612,00 KM.

  Vlada je odobrila usmjeravanje transfera za posebne namjene u Budžet Tuzlanskog kantona za 2016. godinu, uplaćenog od strane uplatioca Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke za Univerzitet u Tuzli u iznosu od 16.390,43 KM.

  Odobreno je usmjeravanje dijela transfera za posebne namjene u Budžet Tuzlanskog kantona za 2016. godinu, uplaćenog od strane uplatioca St. Anna Konderkrebsforshung za Univerzitet u Tuzli u iznosu od 9.000,00 KM.

  Odobreno je usmjeravanje dijela transfera za posebne namjene u Budžet Tuzlanskog kantona za 2016. godinu, uplaćenog od strane uplatioca Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke za Univerzitet u Tuzli u iznosu od 5.600,00 KM.

  Vlada je donijela Zaključak kojim prihvata Prijedlog za promjenu uslova Garantnog fonda Udruženja za razvoj Nerda u smislu visine maksimalnog iznosa kredita, promjene strukture finansiranja za nabavku stalnih sredstava i izmjene jednokratne provizije.

  Vlada je donijela Odluku o odobravanju sredstava sa pozicije Tekuća rezerva u iznosu od 5.850,00 KM Općinskom sudu u Tuzli na ime izrade projektne dokumentacije za uklanjanje objekta Doma Armije u Tuzli.

  Vlada je donijela Odluku o odobravanju sredstava sa budžetske pozicije Troškovi manifestacija u iznosu od 1.000,00 KM UG Bokserskom klubu “Tuzla” Tuzla, za sufinansiranje organizacije Međunarodnog memorijalnog turnira pod nazivom „Turnir mira” – Aco Stanković – Tuzla 2016. godine, koji će biti održan 2. oktobra u Tuzli.

  Vlada je donijela Odluku o davanju saglasnosti na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja.

  Vlada Tuzlanskog kantona nije prihvatila Izvještaj o radu Javnog preduzeća Radio-televizija Tuzlanskog kantona za 2015. godinu.

  Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o raspisivanju i utvrđivanju teksta Javnog oglasa za nominovanje kandidata za upražnjene pozicije članova nadzornog odbora u Dioničkom društvu „Konjuh“ Kladanj.

  Vlada je donijela Odluku o davanju saglasnosti na Odluku o prenosu stalnog sredstva u Ured Vlade Tuzlanskog kantona.

  Vlada je donijela Odluku o imenovanju punomoćnika koji, u ime osnivača, vrše ovlašćenja Skupštine Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“ i to Esada Mušanovića kao predsjednika i članove Bilala Tulumovića i Selmu Jaganjac.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,