Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlada TK uvećala sredstva za liječenje neosiguranih lica

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona izmijenila je Odluku o raspoređivanju sredstava tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima.

Ovim izmjenama povećan je iznos sredstava za plaćanje pruženih zdravstvenih usluga neosiguranim licima s područja Tuzlanskog kantona i za plaćanje obaveza nastalih po osnovu organizacije pregleda lica umrlih izvan zdravstvene ustanove.

– Povećan je iznos sredstava namijenjen za plaćanje pruženih zdravstvenih usluga neosiguranim licima s područja Tuzlanskog kantona. Umjesto ranije predviđenih 900.000 KM, za ove namjene sada je osigurano 990.000 KM, dok je iznos za preglede lica umrlih izvan zdravstvene ustanove iznos povećan sa 170.000 na 200.000 KM – izjavila je Melika Saračević, sekretarka Ministarstva zdravstva u Vladi TK.

Jedan od razloga povećanja sredstava u ovome segmentu jeste pandemija koronavirusa.

– Došlo je do potrošnje predviđenih sredstava u prvoj polovini godine, s obzirom na to da se povećao broj neosiguranih lica, a stanovništvo zbog nemogućnosti bolničkog liječenja je sve više umiralo kod kuće, tako da se povećala potreba i za povećanje naknade po osnovu mrtvozorstva – izjavila je Saračević.

Kako bi obezbijedili plaćanje tih naknada i usluga zdravstvenim ustanovama za neosigurana lica Ministarstvo zdravstva TK predložilo je Vladi TK da ova sredstva budu uvećana, što je usvojeno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje