Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada TK reagovala na presudu Ustavnog suda FBiH o UKC-u Tuzla: Dužni smo podsjetiti građane…

Preuzmite sliku

Nakon današnje presude Ustavnog suda Federacije BiH, a po apelaciji federalnog premijera Nermina Nikšića, koja se odnosi na privremeno imenovanje upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, iz Vlade TK stigla je reakcija.  

Reakciju prenosimo u cjelosti;

“Iako Vlada Tuzlanskog kantona još uvijek nije službeno zaprimila Odluku Ustavnog suda FBiH o zahtjevu premijera FBiH za rješavanje spora između Vlade FBiH i Vlade TK, u vezi sa donošenjem rješenja o privremenom imenovanju Upravnog odbora JZU UKC Tuzla, uvažavajući i činjenicu da se presude sudova, a posebno Ustavnog ne komentiraju nego provode, imajući u vidu medijsko komentiranje i likovanje federalnog premijera, dužni smo građane podsjetiti, te istaknuti da je Vlada Tuzlanskog kantona zadovoljna Odlukom koja potvrđuje ispravnost svih dosadašnjih postupaka Vlade TK.

Vezano | Ustavni sud FBiH o UKC – u Tuzla: Osnivači imaju šest mjeseci da se upišu u sudski registar 

Naime, Skupština i Vlada Tuzlanskog kantona nikada nisu sporili pravo Federacije BiH na suvlasničke odnose u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, te posebno ukazujemo na dio Odluke u kojem stoji obaveza „da u roku od šest mjeseci od donošenja ove presude preduzmu sve potrebne radnje i donesu sve potrebne akte nužne za upis u registar društava kod nadležnog suda ustanove tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite Tuzlanskog kantona i omoguće nesmetano funkcionisanje i rad te ustanove u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti“.

Pod ostalim aktima podrazumijeva se dogovor i sklapanje Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama Vlade TK i Vlade FBiH, kao osnova za upis u Sudski registar.

Također, podsjećamo da je upravo ignoriranje zahtjeva Vlade TK za potpisivanje ovog sporazuma i samoinicijativno i jednostrano imenovanje Upravnog odbora JZU UKC Tuzla, od strane Vlade FBiH i bilo „okidač“ za postupanje Skupštine i Vlade TK kojim se spriječilo preuzimanje JZU UKC Tuzla od strane Vlade Federacije BiH.

Tuzlanski kanton je do sada višekratno pozivao Vladu i premijera Federacije BIH da se pristupi dogovorima o suvlasničkim odnosima koji bi trebali rezultirati Sporazumom, a na osnovu kojeg bi se Federacija BiH upisala u Sudski registar kao jedan od suosnivača. Nažalost ni na jedan od tih poziva Vlada FBiH, niti premijer nisu odgovorili.

Na osnovu presude Ustavnog suda, očekujemo da u najskorije vrijeme pristupimo dogovorima i definiranju prava i obaveza u vezi osnivačkih prava na JZU UKC Tuzla, da nakon dogovora Vlada TK i Vlada FBiH potpišu Sporazum o osnivačkim pravima, te da se na osnovu tog dokumenta Vlada Federacije BiH, kao suosnivač JZU UKC Tuzla upiše u Sudski registar”, navodi se u saopštenju.

“Osnivači Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla moraju se upisati u sudski registar u roku od šest mjeseci, rečeno je presudom Ustavnog suda Federacije BiH, a po apelaciji federalnog premijera Nermina Nikšića, koja se odnosi na privremeno imenovanje upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Podsjećamo, Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u decembru prošle godine uputio je apelaciju Ustavnom sudu FBiH na odluke Skupštine TK koje se odnose na izmjenu upravljačkih prava u Univerzitetskom kliničkom centru  u Tuzli. Prema Statutu, i kantonalna i federalna vlada se navode kao osnivači ove zdravstvene ustanove, no međusobna prava i obaveze nikada nisu definisane.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,