Petak, 12. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vlada TK: Preporuke poslodavcima u TK za posebne mjere zaštite radnika usljed visokih temperatura

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila preporuku Federalnog ministarstva rada i socijalne politike poslodavcima za posebne mjere zaštite radnika uslijed visokih temperatura, čime se poslodavcima sugeriše da provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.

To podrazumijeva da se razmotri mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati, te njihovog nastavka poslije 16 sati, saopćeno je iz Vlade TK.

Ukoliko je proces rada kod poslodavca organizovan na takav način da je nemoguće primijeniti navedenu mjeru, Ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

Također, preporučuje se poslodavcima da za vrijeme trajanja navedenih vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima s dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima, kao i korištenje odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Preporučeno je i da poslodavci izvrše organizaciju radnog vremena, te utvrde njegov raspored na način da se početak radnog vremena prilagodi navedenim vremenskim prilikama. Pored toga, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, preduzećima, kao i organima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima, prilagođeno visokim temperaturama.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak će preporuku dostaviti udruženjima poslodavaca na području Tuzlanskog kantona, Privrednoj komori i Savezu samostalnih sindikata BiH – Kantonalnom odboru TK-a.

Vlada je danas Crvenom krstu/križu Tuzlanskog kantona odobrila 5.000,00 KM na ime refundacije troškova organizacije i realizacije projekta “Obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici“, te 40.000,00 KM na ime operativnih troškova i troškova rada Crvenog križa Tuzlanskog kantona, a u cilju zadovoljenja potreba socijalno ugroženih građana TK u 2022. godini.

Također, 2.500,00 KM je odobreno udruženju “Srce Husina“ za sufinansiranje troškova organizacije manifestacije “Historijski susreti generacija – Husinska buna“, a 3.000,00 KM Udruženju građana “Biti novinar“ za sufinansiranje troškova organizacije manifestacije Dodjela novinarske nagrade “Nino Ćatić”.

Na današnjoj sjednici Vlada je dala saglasnost na tekst Ugovora o uslovima smještaja korisnika usluga u Prihvatnom centru „Duje“ Doboj Istok, koji će biti zaključen između Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona i Udruženja “Humanitarna organizacija Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus“.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje