Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Halilagić: Vlada spriječila diskriminaciju dijela boračke populacije u TK

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj redovnoj sjednici usvojila je odluku o isplati jednokratne novčane pomoći za dio boračke populacije u tom kantonu.

– Vlada TK je danas izmijenila i dopunila Program korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko-invalidske zaštite u 2022. godini i odobrila dodatnih 430.000 KM za isplatu navedene jednokratne novčane pomoći osobama koja ostvaruju pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu iz budžeta Tuzlanskog kantona. Uslov je da ta lica nisu obuhvaćena odredbama Uredbe Vlade FBiH o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena – izjavio je nakon sjednice Vlade premijer TK Irfan Halilagić.

Kako je pojasnio, Vlada Federacije BiH je donijela Uredbu o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena, kojom je svim korisnicima prava boračko-invalidske zaštite, koji primaju novčane prinadležnosti iz federalnog budžeta, uplaćeno jednokratno novčano primanje u visini po 100 KM.

Uredbom Vlade FBiH grupa od 4.279 boraca nije bila obuhvaćena ovom odlukom, a Vlada TK je u dogovoru s Koordinacijom boračkih udruženja odlučila da i ovim borcima isplati po 100 KM.

– Time smo spriječili diskriminaciju dijela boračke populacije u TK – rekao je Halilagić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,