Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vlada TK ‘esencijalnu listu’ dopunila s 51 lijekom

Preuzmite sliku

Utvrđenom Pozitivnom listom lijekova Tuzlanskog kantona, koja sadrži lijekove koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, Vlada Tuzlanskog kantona je danas za 51 novi lijek proširila listu lijekova koji se izdaju na teret Zavoda.

Odluka sadrži ukupno 1.172 lijekova na A listi, te 98 lijekova na B listi čime je proširena lista za značajan broj dodatnih indikacija, kako bi se dodatno poboljšala zdravstvena zaštita stanovništva TK, te terapijski pokrio što veći broj oboljenja pacijenata na području tog kantona.

Kako je saopćeno iz Vlade TK, pri izradi ove liste uvaženi su zahtjevi udruženja oboljelih od dijabetes mellitusa, ulceroznog kolitisa i Chronove bolesti, oboljelih od autoimunih oboljenja, proširene su mogućnosti u području oftalmoloških indikacija, ginekoloških oboljenja, kardiovaskularnih oboljenja, kao i drugim indikacijama.

Kantonalna vlada na današnjoj sjednici je prihvatila Informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova o stanju sigurnosti na području TK za period januar – juni 2022. godine. Prema pokazateljima stanja kriminaliteta u prvom polugodištu ove godine, može se konstatovati da je došlo do smanjenja evidentiranih krivičnih djela u odnosu na isti period prošle godine za 122 krivična djela ili 6,26 posto.

Posmatrano po strukturi, u ovom poređenju može se uočiti da se smanjio broj krivičnih djela protiv imovine za 131 krivično djelo ili 11,82 posto, krivičnih djela protiv života i tijela za 20 krivičnih djela ili 16,39 posto, krivična djela protiv javnog reda i pravnog prometa za 15 krivičnih djela ili 13,16 posto itd. S druge strane, povećan je broj krivičnih djela protiv zdravlja ljudi za 28 krivičnih djela ili 12,28 posto, krivičnih djela protiv privrede, poslovanja i sigurnosti platnog prometa za 13 krivičnih djela ili 433,33 posto, krivičnih djela protiv sigurnosti javnog prometa za 13 krivičnih djela ili 17,57 posto i dr.

Ako se posmatraju složeniji i teži oblici krivičnih djela, može se uočiti smanjenje broja krivičnih djela nasilje u porodici, zloupotreba položaja ili ovlašćenja, teške krađe, krivotvorenja službene isprave, i dr., dok je uočeno povećanje broja krivičnih djela posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, pronevjere u službi, krivotvorenja novca, ugrožavanja javnog prometa i dr. Za 13 ili 41,94 posto je povećan broj krivičnih djela učinjen od strane maloljetnika, kao i broj maloljetnih počinilaca krivičnih djela za 25 ili 78,13 posto.

Krivična djela, prethodno prijavljena po nepoznatom učiniocu, rasvijetljena su u procentu od 46,06 posto što je povećanje otkrivenosti za 1,87 posto u odnosu na prvi kvartal 2021. godine. Procenat ukupne rasvijetljenosti iznosi 69,68 posto i povećan je za 1,95 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Tokom prvog polugodišta ove godine službenici policije evidentirali su manji broj prekršaja narušavanja javnog reda i mira za 1.180 ili 60,7 posto, u odnosu na posmatrani period prošle godine, te je smanjen i broj počinitelja prekršaja za 1361 ili za 58,0 posto. Značajno smanjenje ukupnog broja prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, između ostalog, rezultat je i ukidanja naloženih mjera kriznih štabova za sprečavanje širenja pandemije virusa Corona u 2019. i 2020. godini.

Tokom prvog polugodišta 2022. na putevima Tuzlanskog kantona evidentirane su 1.328 saobraćajne nezgode, što je u odnosu na isti period 2021. godine manje za 55 saobraćajnih nezgoda ili 4,0 posto. Broj saobraćajnih nezgoda s poginulim osobama manji je za tri nezgode, dok je broj poginulih lica manji za 2 lica ili za 12,5 posto, u odnosu na posmatrani period prethodne godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje