Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada TK: Dodatni nameti Elektroprivredi BiH

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona uputila je inicijativu Vladi Federacije BiH kojom traži izmjene Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana, na način da se Elektroprivredi BiH uvede obaveza plaćanja naknade općinama na čijem području se nalaze rudnici.

Važeći zakon predviđa da općine dobiju dio prihoda od preduzeća ostvarenih radom termoelektrana, odnosno općine na čijem području se nalaze termoelektrane, instalacije ili zemljište na kojem se vrši odlaganje šljake, pepela i sličnog otpada, kao i deponije uglja, javlja Oslobođenje.

“Ovim zakonom nisu obuhvaćene općine koje imaju rudnike, odnosno prostore za otkopavanje uglja za potrebe termoelektrana, iako je općepoznato da se upravo otkopavanjem uglja stvaraju ogromne posljedice u općini u kojoj se nalaze”, kaže Mensur Begić, stručni saradnik za informisanje u Vladi TK-a.

Vlada TK-a smatra da ogromne posljedice trpe ne samo općine koje imaju termoelektrane nego i one u kojim se iskopava ugalj za potrebe TE.

“Usmjeravanjem dijela sredstava predviđenih ovim zakonom, u procentu u kojem učestvuju u isporuci uglja za potrebe termoelektrane, omogućio bi se mali dio satisfakcije i za općinu”, smatra Begić.

Ovaj kanton ima rudnike u Tuzli, Živinicama, Banovićima i Lukavcu. Treba napomenuti i to da rudnici već plaćaju koncesionu naknadu za eksploataciju uglja, a taj novac u iznosu od 80 posto ide općinama, dok 20 posto ide Kantonu, pa se ova izmjena čini kao dodatni namet rudnicima, odnosno EPBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,