Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vlada TK će izdvojiti 330.000 KM za podršku mladima

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici usvojila je Odluku o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice – Podrška mladima.

Za realizaciju pet predviđenih oblika podrške mladima planirano je ukupno 330.000 KM. Ministar za kulturu, sport i mlade TK Zlatan Muratović izjavio je da je ove godine planirano da kantonalna vlada podrži mlade osobe subvencioniranjem kamata na kredite za stambeno zbrinjavanje, subvencioniranje troškova za smještaj i boravak djece u predškolskim ustanovama, finansiranjem i sufinansiranjem projekata omladinskih udruženja.

Ove godine bit će realiziran i novi projekt koji se odnosi na omladinsko poduzetništvo. Riječ je o saradnji s Investicijskom fondacijom “Impak“ u pogledu realizacije i daljeg razvoja programa podrške poduzetništvu na području manje razvijenih lokalnih zajednica TK. Ovaj projekt podržala je i Vlada Švicarske, a radi se o inkubatorima poslovnih ideja na području TK sa ciljem pružanja podrške očuvanju postojećih poduzetnika, te pružanja podrške samozapošljavanju nezaposlenih mladih osoba, odnosno osnivanju njihovih poslovnih subjekata.

Projekt će biti realiziran u saradnji sa JU Službom za zapošljavanje TK i lokalnim zajednicama, koje imaju manji stepen razvoja: općine Čelić, Teočak, Sapna i Doboj Istok. Muratović je istaknuo da Odluka o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za raspodjelu sredstava za podršku mladima definiše jasne i transparentne kriterije, a Javni poziv za dodjelu spomenutih sredstava bit će raspisan uskoro. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,