Četvrtak, 1. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vlada Srbije obnovila školu u Crkvini kod Šamca, Vučić poručio: Umjesto mržnje neka niču škole (FOTO)

U Gornjim Crkvinama kod Šamca danas je svečano otvorena novoizgrađena osnovna škola koja je prethodno u potpunosti stradala uslijed majskih poplava 2014. godine. Sredstva za izgradnju škole u iznosu od milion konvertibilnih maraka obezbjedila je Vlada Republike Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

Osnovna škola nosit će naziv „Srbija „ a svečanu vrpcu presjekli su premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Vučić je istakao kako će Srbija nastaviti pomagati Republiku Srpsku ali poštujući integritet Bosne i Hercegovine.

„Ponosan sam na današnji dan jer mnogo je bolje kada umjesto mržnje niču škole i nadam se da će nam one donijeti dobru i mirnu budućnost. Treba napomenuti da će Srbija u Srebrenicu uložiti pet miliona eura. Dakle, nastavićemo pomagati Republiku Srpsku poštujući integritet Bosne i Hercegovine i podržavati Republiku Srpsku u skladu sa Dejtonskim sporazumom“, istakao je Vučić.

Na upit novinara da li je upoznat o navodnim istragama koje se vode protiv Milorada Dodika, Vučić je kazao da se ne miješa u unutrašnje stvari drugih zemalja.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik kazao je kako je saradnja Srbije i Republike Srpske jako efikasna i očita.

„Do sada smo u obnovu škola uložili preko dva miliona maraka za škole u Čelincu, Prijedoru, Doboju i ostalim gradovima. Veseli me što Srbija u kontinuitetu pomaže Republiku Srpsku ali i činjenica da sa premijerom Vučićem uvijek do kraja realizujem dogovorenu suradnju. Drago mi je što je Srbija izabrala baš ovu školu i u znak zahvalnosti ova škola će nositi naziv „Srbija“ .

Vlada Republike Srpske nakon poplava u Šamac je uložila preko 40 miliona konvertibilih maraka a u izgradnju škole u Crkvini, koja je potpuno razorena u majskim poplavama 2014. godine uloženo je blizu milion konvertibilnih maraka a dio sredstava za izgradnju škole obezbjedio je Program UN-a za razvoj (UNDP).

Stara montažna školska zgrada u Crkvini sagrađena je 1967. godine a potpuno je uništena u majskim poplavama nakon kojih se nastava odvijala u prostorijama mjesne zajednice.

Ovo je druga škola u Republici Srpskoj koja će nositi naziv „Srbija“, navodi Anadolu Agency. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,