Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vlada RS: Za april minimalne plate za one kojima je zabranjen rad

Preuzmite sliku

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici donijela je Uredbu sa zakonskom snagom koja se tiče olakšica za privrednike zbog prekida ili otežanog poslovanja zbog epidemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Uredba će biti upućena Željki Cvijanović, predsjednici RS-a, a njen prvi dio odnosi se na odlaganje podnošenja poreskih prijava za sve obaveze poreskih obaveza po završnom računu sa 31. marta na kraj aprila.

Zora Vidović, ministar finansija RS, na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Vlade RS rekla je i da su odgođeni rokovi za plaćanje određenih poreskih obaveza.

“Porez na dobit čiji je rok 31. mart odgađa se rok plaćanja do 30. juna, a svi poreski obveznici koji u tom momentu ne budu u u prilici da to plate obratiće se Poreskoj upravi da to plaćaju u ratama do kraja godine. Pored poreza na dobit po završnom računu tu su naknade za šume, protivpožarne naknade, određene republičke i lokalne takse”, kazala je Vidović.

Plaćanje porez na nepokretnosti koji plaćaju fizička i pravna lica odgađa se za po tri mjeseca, odnosno prva rata odgađa se na 30. septembar, a druga na 31. decembar.

Za male privrednike i preduzetnike paušalni godišnji porez u ovoj godini iznosiće 240 KM umjesto 600 KM. Za poreske obveznike koji imaju rješenje o reprogramu poreskih obaveza uveden je moratorij na plaćanje rata do 30. juna bez obračuna zateznih kamata.

Kada je u pitanju izmirenju obaveza za mart, odlučeno je da za sve privrednike ili pravna lica koja nisu radili u drugoj polovini marta odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije ili lokalnih štabova treba da podnesu poreske prijave i da plate neto platu za svoje radnike, a doprinosi će biti plaćeni iz Fonda solidarnosti za obnovu RS-a.

Pojasnila je da to do sada nije bilo moguće platiti jer je rok za podnošenje prijava za poreze i doprinose na platu je 30. april.

“U toku aprila ćemo znati ko je podnio poresku prijavu i koliko je dio koji mora da plati Fond solidarnosti. Odlučili smo se nećemo da čekamo da se završi april, pa da to plaćamo u maju, nego ćemo da povremeno iz Poreske uprave preuzmemo stanje prijava i za sve one poreske obveznike koji su podnijeli prijavi i dali izjavu da su isplatili neto lični dohodak da Fond solidarnosti izvrši isplatu dorinosa. Očekujemo već u idućoj sedmici da ćemo izvršiti uplatu doprinosa za sve one koji su do sada podnijeli privau i do sada isplatili plate”, kazala je Vidović i dodala da će za sve koji nisu radili u martu biti uplaćeno do kraja aprila.

Za april iz Fonda solidarnosti biće isplaćene minimalne plate sa i porezima i doprinosima za sve koji i dalje ne rade po odlukama štabova za vanredne situacije, kao i za sve one koji su prestali sa radom zbog otežanih uslova poslovanja.

“Njima nije zabranjen rad, ali su naprosto morali  da prestanu iz razloga ili imaju veliku zalihu koji ne mogu da prodaju ili nemaju dovoljno sirovina, ili radnika… Ima tu mnogo problema zbog kojih su vjerovatno i zbog kojih će i u narednom periodu veliki broj industrijskih kapaciteta smanjiti svoj obim  posla ili gotovo prestati sa radom. Znači i za sve takve radnike, takve privredne subjekte isplatićemo minimalnu platu sa porezima i doprinosima”, rekla je ona.

Za pravednu isplatu biće zaduženi Poreska uprava RS i više nadležnih ministarstava.

“Nadamo se i cijenimo da će naši privrednici i preduzetnici u ovakoj situaciji izbjegavati mogućnosti da nešto zloupotrijebe”, rekla je Vidović.

Donijeta je i uredba kojom su priređivači igara na sreću oslobođeni obaveze da plaćaju paušal po svakom aparatu za vrijeme koje nisu radili. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,