Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlada Federacije BiH odbila prijedlog za dodjelu posebnog staža majkama

Preuzmite sliku

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odbila je prijedlog zastupnika Naroda i Pravde u Parlamentu Federacije BiH Mirsada Pindže da se majkama za svako rođeno dijete dodijeli poseban radni staž.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Mirsad Pindžo krajem oktobra 2021. uputio je prema Ministarstvu rada i socijalne politike i Vladi Federacije BiH inicijativu kojom se predlažu izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO u Federaciji BiH u kontekstu dodjeljivanja posebnog staža u trajanju od jedne godine majkama za svako rođeno dijete.

„U zemljama Zapadne Evrope predmetnim zakonima je regulisano da se svakoj ženi-majci uračunava dodatni staž po djetetu u trajanju od dvije i po godine, čime se i nezaposlenim majkama omogućava ostvarenje prava na penziju u slučaju ako su rodile dvoje ili više djece.

U zemljama regije navedenom demografskom mjerom nastoji se riješiti diskriminirajući položaj žena-majki u vrijeme porodiljskog odsustva, u toku kojeg se ženama vrši umanjenje uplate doprinosa PIO/MIO, što po automatizmu znači i smanjenje penzije“, naveo je Pindžo u inicijativi.

Ali, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odbila je ovakvu mjeru pravdajući se da je Fond PIO/MIO već preopterećen i da se pronatalitetna treba voditi na drugi način. Sama Vlada Federacije BiH nije pojasnila na koji drugi način kao i kada i kroz koje mjere Vlada Federacije BiH namjerava započeti sa pronatalitetnom politikom, navodi se u saopštenju NiP-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,