Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlada Federacije BiH: Novi kredit od 15 mil KM Union banci za stambena pitanja mladih

Preuzmite sliku

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici odobrila kredit Union banci iz Sarajeva po subordiniranim uvjetima iz sredstava utvrđenih Proračunom Federacije BiH za 2019. u iznosu od 15 mil KM, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Ova sredstva odobrena su s rokom dospijeća od 20 godina uz kamatnu stopu od 0,1% godišnje (fiksno), a biće korištena za plasiranje kreditne linije namijenjene mladima za rješavanje stambenog pitanja. To će u značajnoj mjeri doprinijeti rješavanju egzistencijalnih pitanja stanovništva, što će, između ostalog, utjecati na ostanak mladih i obrazovanih ljudi u zemlji i jačanju kreditnog potencijala ove banke i mogućnosti ponude dugoročnih kredita stanovništvu.

Efekti formiranja dugoročnog stabilnog portfelja rezultat su suradnje većinskog vlasnika i Union banke po osnovi ugovora o kreditima po subordiniranim uvjetima od 22. oktobra 2014. i od 29. marta 2018. godine.

U 2018. godini formiran je kreditni portfelj za fizička lica iz kojeg je odobreno 325 kreditnih zahtjeva ukupnog iznosa od 29.252.675 KM. Plasmani su realizirani u 50 gradova i naselja FBiH. Prosječna starosna dob korisnika kredita je 35 godina, 57% njih imaju višu i visoku stručnu spremu, a 17% magistarsko i doktorsko zvanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje