Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlada FBiH: Za pomoć Albaniji po 25 tona kukuruza i pšenice

Preuzmite sliku

Vlada Federacije BiH je danas na hitnoj sjednici donijela Odluku da, povodom zahtjeva za pružanje međunarodne humanitarne pomoći Republici Albaniji, iz robnih rezervi Federacije BiH dodijeli 25 tona merkantilnog kukuruza u zrnu i 25 tona pšenice u zrnu.

Za transport ove humanitarne pomoći zadužena je Federalna uprava civilne zaštite, a Vlada je posebnim zaključkom dala saglasnost da, za pokriće transportnih troškova, iz tekuće rezerve budžeta FBiH za 2017. godinu bude izdvojeno 20.000 KM.

Za realizaciju Odluke zaduženi su Federalno ministarstvo finansija, Federalna direkcija robnih rezervi i Federalna uprava civilne zaštite.

Ovakvu odluku Federalna vlada je donijela nakon što je usvojila informaciju o zahtjevu za međunarodnu pomoć Republici Albaniji.

Početkom decembra 2017. godine, obilne kiše su izazvale poplave u centralnom i južnom dijelu Republike Albanije, što je uzrokovalo velike materijalne štete. Prema preliminarnim procjenama, poplavljeno je više od 15.000 hektara zemljišta, 4.715 zgrada, 41 preduzeće, 127 cesta, 177 škola, 78 mostova, 30 postaja za vodosnabdijevanje, 11 brana, 26 elektrostanica, 29 nasipa i jedna stanica za pumpanje vode.

Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) je 4. decembra 2017. godine Ministarstvu sigurnosti BiH dostavio zahtjev za međunarodnu pomoć Republici Albaniji, te ga 6. decembra 2017. godine, putem Operativnog centra BiH, proslijedilo Operativnom centru Federalne uprave civilne zaštite. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,