Ponedjeljak, 3. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vlada FBiH: Transplantacijska medicina mora biti prioritet kliničkih centara

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu usvojila informaciju o stanju u području dijalizne i transplantacijske djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, s naglaskom na zahtjeve Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH.

Kako je zaključeno, Vlada strateški podržava razvoj transplantacijske medicine u FBiH s obzirom na to da ulaganje u transplantaciju spašava živote i unaprjeđuje kvalitet života pacijenata, ali donosi i značajne ekonomske benefite i smanjuje troškove za dijalizu na koju se iz Federalnog fonda solidarnosti godišnje izdvaja oko 30 miliona KM, a ovaj fond se dijelom finansira i iz Proračuna FBiH.

Federalna vlada je obavezala kliničke centre u FBiH da provođenje transplantacijske medicine bude prioritet u njihovom radu, a Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH da prati izvršenje ugovora zaključenih sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju transplantacijsku medicinu, naročito u dijelu plaćanja bolničkih koordinatora.

Osnivači dijaliznih centara obavezni su da u svojim proračunima za narednu godinu osiguraju sredstva za nabavu dijaliznih aparata i sredstva za provedbu aktivnosti na podizanju svijesti javnosti o značaju doniranja organa i tkiva u svrhu liječenja.

Zdravstvene ustanove koje obavljaju transplantacijsku medicinu dužne su, svaka dva mjeseca, Federalno ministarstvo zdravstva – Centar za transplantacijsku medicinu izvještavati o napretku transplantacijske medicine, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje