Četvrtak, 21. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlada FBiH sebi “nepažnjom” povećala dnevnice za putovanja

Preuzmite sliku

Vlada Federacije BiH danas je izmijenila Uredbu o naknadama troškova za službena putovanja i iz njenog teksta brisala član 18. koji je propisivao uvećanje dnevnice za dužnosnike FBiH od deset do 25 posto.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nedavno je donijela Uredbu kojom se, između ostalog, uvode izmjene odnosno povećanja dnevnica za službena putovanja predsjednika i potpredsjednike ovog entiteta, premijera i njegove zamjenike, ministre i članove zvaničnih delegacija. Ta uredba objavljena je u prethodnom broju Službenih novina FBiH, piše N1.

 • vlada-fbih-sebi-nepaznjom-povecala-dnevnice-za-putovanja
 • Nakon objave vijesti na našem portalu, uslijedio je demantij u kojem su naveli da su svi iznosi dnevnica i prava ostali su isti ranijim sazivima kao i u uredbama koje su važile prethodnih godina. Riječ je o tome da je nova Uredba donesena da bi bila tehnički usaglašena sa Općim kolektivnim ugovorom i u skladu je s opredjeljenjem Vlade za proširenjem porezne osnovice.

  Međutim, danas su na sjednici ipak izmijenili Uredbu o naknadama troškova za službena putovanja i iz njenog teksta brisala član 18. koji je propisivao uvećanje dnevnice za dužnosnike FBiH od deset do 25 posto.

  “Dakle, dnevnica za službeno putovanje na području Bosne Hercegovine sada je ista za sve i utvrđena u visini od 25 KM, dok su dnevnice za inostranstvo utvrđene posebnim prilogom koji je sastavni dio Uredbe”, naveli su iz Vlade FBiH.

  Međutim, dodaju, kod preuzimanja članova iz do tada važećeg teksta ovog propisa nepažnjom je preuzet i član 18. koji se nalazio u tekstu Uredbe iz 2007. i 2010. godine.

  “Ocjenjujući član 18. diskriminatorskim i brišući ga iz teksta Uredbe, Federalna vlada želi, uz brojne druge već poduzete mjere štednje, i na ovaj način doprinijeti uštedama u javnoj potrošnji. Vlada, također, ovim povodom, ukazuje na angažman javnosti, posebno medija, koji su s pravom ukazali na ovaj propust i time doprinijeli da, nakon više godina, bude brisan član 18. Uredbe o naknadama troškova za službena putovanja”, naveli su u Vladi FBiH.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,