Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlada FBiH raspodijelila novac od MMF-a kantonima prema broju stanovnika

Preuzmite sliku

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je u obraćanju medijima nakon sjednice Vlade da su donijeli odluku o transferu nižim nivoima vlasti općinama i gradovima u iznosu od 30 miliona KM u skladu sa kriterijima koji su uspostavljeni.

‘Druga tačka je 200 miliona iz aranžmana MMF-a kantonima koji će ih značajno ekonomski poduprijeti. Vlada naredne dvije sedmice neće raditi kroz sjednice Vlade već će raditi ministarstva i ured premijera i bit će vođene aktivnosti. U slučaju neke hitnosti može biti održana sjednica Vlade’, kazao je Novalić koji je danas nakon 14-dnevnog odsustva zbog zaraze koronavirusom predsjedavao sjednicom Vlade FBiH.

Ministrica finansija Jelka Milićević kazala je da svaki od ministara u Vladi FBiH najbolje radio sukladno uslovima u kojima rade.

‘Nikada nemamo jasnu većinu i nikada ne znamo kako ćemo sa nekim prijedlozima proći u Federalnom parlamentu’, kazala je ona.

Kriterij za raspodjelu sredstava od MMF bio je broj stanovnika osim za dva kantona.

‘Kada je riječ o 30 miliona KM koje je Vlada podijela svojih sredstava po 125.000 KM je dodijeljeno svim općinama i gradovima i 20 miliona KM da se podijeli po pozivu po projektima. Ova Vlada je opredijeljena za kapitalne projekte i podupiremo javne investicije. Sutra ide raspodjela’, pojasnila je Milićević.

Sredstva MMF-a u iznosu od 200 miliona KM transferirana su kantonima u sljedećim iznosima: USK 23,9 miliona KM, PK 4 miliona KM, TK 39 miliona KM, ZDK 31 milion, BPK 4,1 miliona KM, SBK 22 miliona, HNK 19 miliona, ZHK 8 miliona, KS 36 miliona KM, K10 7 miliona KM.

Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je da je Vlada utvrdila usklađivanje viisne penzije za 2020. godinu u visini za 2,8 za ovu godinu.

‘Utvrđena je i visina boda koji iznosi 4,15. Zadužuje se Federalni zavod PIO da uskladi penziju korisnicima, a prema porastu indeksa potrošačkih cijena od 0,6 posto. Želimo što kvalitetnije da uredimo njihov status’, kazao je Drljača. (Patria)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,