Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vlada FBiH podijelila 101.500 KM za vrhunske sportske rezultate

Preuzmite sliku

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i športa, donijela 14 odluka o dodjeli nagrada u ukupnom iznosu od 101.500 KM, a u skladu s Uredbom o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportašima, sportskim radnicima i sportskim udrugama iz Federacije BiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate na međunarodnim natjecanjima.

Tako se udruženju Atletski klub osoba sa invaliditetom Novi Grad iz Sarajeva, za oboren seniorski državni rekord na Svjetskom natjecanju u paraatletici u Češkoj, dodjeljuje novčana nagrada u ukupnom iznosu od 4.500 KM. Od toga se sportašu Omaru Bojičiću dodjeljuje 3.000 KM i treneru Enisu Bajroviću 1.500 KM.

Udruženju Atletski klub Sarajevo iz Sarajeva, za osvojenu titulu državnog prvaka u disciplini desetoboj u 2022. godini, dodjeljuje se novčana nagrada u ukupnom iznosu od 2.500 KM za sportaša Benjamina Bojanića. Ovom klubu za osvojenu titulu državnog prvaka u disciplini desetoboj za žene u 2022. godini, dodjeljuje se i 2.500 KM za sportašicu Neđadu Ramić.

Također, istom klubu za osvajanje titule ekipnog prvaka BiH u ženskoj konkurenciji za 2022. godinu, dodjeljuje se novčana nagrada u ukupnom iznosu od 7.000 KM, koliko i za osvajanje titule ekipnog prvaka BiH u muškoj konkurenciji za ovu godinu.

Udruženju Klub brdskog biciklizma Puls iz Vogošće, za osvajanje titule ekipnog prvaka BiH u brdskom biciklizmu za žene u 2022. godini, dodjeljuje se novčana nagrada u ukupnom iznosu od 7.000 KM. Također, ovom klubu za osvajanje titule seniorske državne prvakinje BiH u brdskom biciklizmu u 2022. godini, dodjeljuje se novčana nagrada u ukupnom iznosu od 2.500 KM za sportistkinju Lejlu Njemčević.

Savezu dizača utega BiH iz Sarajeva za oboren seniorski državni rekord na europskom juniorskom i U23 prvenstvu u Albaniji, dodjeljuje se novčana nagrada u ukupnom iznosu od 4.500 KM. Od ukupnog iznosa, sportašici Amini Mašić dodjeljuje se 3.000 KM i treneru Nedimu Mašiću 1.500 KM.

Udruženju Biciklistički klub Rotacija – Spin iz Zenice, za osvojeno 1. mjesto na državnom cestovnom prvenstvu održanom u Banja Luci, dodjeljuje se novčana nagrada u iznosu od 2.500 KM sportašici Martini Čondra. Ovom klubu za osvojenu Premijer ligu BiH u kategoriji seniora ekipno (sve kategorije) za 2022. godinu, dodjeljuje se novčana nagrada od 7.000 KM, koliko i za osvojenu Premijer ligu BiH u kategoriji seniorki ekipno (sve kategorije) za ovu godinu.

Udruženju Atletski klub Goražde iz Goražda, za osvojenu titulu državnog prvaka u disciplini maraton u 2022. godini, dodjeljuje se novčana nagrada u ukupnom iznosu od 2.500 KM za sportaša Emira Hastora.

Bokserskom savezu BiH iz Sarajeva za osvajanje naslova prvaka BiH u boksu za seniorke u ovoj godini, dodjeljuje se novčana nagrada u ukupnom iznosu od 7.500 KM. Od tog iznosa po 2.500 KM pripada Džejli Ribica iz Bokserskog kluba Zlatni Ljiljani, Ajli Tinjak iz BK Novi Grad i Nedžmi Piljević iz BK Ilidža.

Također, Bokserskom savezu BiH iz Sarajeva za osvajanje naslova prvaka BiH u boksu za seniore/ke u 2022. godini dodjeljuje se novčana nagrada od ukupno 37.500 KM. Ovaj iznos namijenjen je za 15 pojedinačnih prvakinja i prvaka BiH u olimpijskom boksu.

Tako će po 2.500 KM dobiti prvakinje Jasmina Destanović (BK Zlatni Ljiljani), Amila Redžić (BK Gladijator), Samra Prašević (BK Gladijator), Tara Bohatjuk (Klub borilačkih sportova Panter), Amila Smajlović (BK Vogošća), Alana Muštović (BK Mostar) i Jasmina Merdić (BK Titaniunn Usora).

S istim iznosom nagrađeni su i prvaci Tarik Mekić (BK Ilidža), Haris Aganović (BK Novi Grad), Haris Mešanović (BK Novi Grad), Gianni Dedić (BK Ilidža), Ahmed Đananović (Klub borilačkih sportova Ishak Ze), Albert Ugrinčić (BK Ilidža), Džemal Bošnjak (BK Ilidža) i Juraj Soldo (BK Mostar), saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje