Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlada FBiH demantovala tvrdnje da Srbiji plaća vakcinaciju građana BiH

Preuzmite sliku

Vlada Federacije BiH demantovala je tvrdnje da je uplatila novac Srbiji za vakcinaciju građana BiH, te potvrdila da je u pregovorima sa svim proizvođačima i da je zaključila ugovor za nabavku 500.000 vakcina “sinofarm”.

“Zahtijevamo od poslanika Nermina Nikšića da objavi dokaze koje je pomenuo na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a koji su već izazvali veliko uznemiravanje javnosti. U suprotnom, tražimo od Nikšića da se izvini Vladi FBiH i građanima koje je obmanuo”, saopšteno je iz federalne Vlade.

Vlada FBiH podsjeća da su svuda u svijetu za nabavku vakcina zadužene države i da su vakcine postale sredstvo geopolitike što se pokazalo, nažalost, i u ovom regionu.

U saopštenju je istaknuto da Vlada FBiH pregovara sa svim proizvođačima, od SAD, preko Kine, do Rusije.

Predsjednik SDP-a i poslanik u parlamentu BiH Nermin Nikšić iznio je na današnjoj sjednici informacije koje je dobio od “ozbiljnog izvora iz diplomatskih krugova” u vezi sa vakcinacijom građana FBiH u Srbiji.

“Prema informacijama koje sam dobio iz relevantnih diplomatskih krugova, FBiH je platila Srbiji za isporuku vakcina. Naravno da su iz Rusije upozorene vlasti u Srbiji da samo Ruska Federacija može ugovarati prodaju i isporuku vakcina trećim državama. To je bio razlog zašto vakcine nisu bile dostavljene, a naravno da se novac nije mogao vratiti u budžet, pa je pronađeno solomonsko rješenje da se našim građanima omogući navodno besplatno vakcinisanje u Srbiji”, rekao je Nikšić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,