Nedjelja, 23. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vlada FBiH danas i o Zakonu o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja

Preuzmite sliku

Vlada Federacije BiH će, na današnjoj sjednici koja je počela u Sarajevu, razmatrati Prednacrt zakona o ugostiteljstvu FBiH.

Njegov cilj je da doprinese suzbijanju sive ekonomije i obezbijedi bolju zaštitu korisnika ugostiteljskih usluga. S tim u vezi, predloženim rješenjima se nastoji uvesti više discipline u ovu oblast. Predviđa se osnivanje registra ugostiteljstva u Federaciji BiH kojim bi bili obuhvaćeni svi subjekti koji se bave ovom djelatnošću.

Na dnevnom redu je Nacrt zakona o dopunama Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja. Jedna od predloženih novina u ovom zakonu je da, izuzetno, troškove medicinskog vještačenja može snositi i osiguranik na koga se medicinsko vještačenje odnosi, kao i poslodavac kod kojeg je osiguranik zaposlen.

Bit će razmatran i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

Cilj Prijedloga uredbe o postupku vanrednog nadzora u privrednim društvima od sistemske vrijednosti za FBiH, koji će danas razmatrati Federalna vlada, jeste osiguranje brzog i efikasnog djelovanja resornih federalnih organa u skladu s propisanim nadležnostima i kontinuiran nadzor nad provođenjem važećih zakona i drugih propisa FBiH u privrednim društvima od sistemskog značaja za Federaciju BiH. Riječ je o privrednim društvima koja, samostalno ili zajedno sa svojim zavisnim ili povezanim društvima, značajno utiču na privrednu, socijalnu i finansijsku stabilnost u Federaciji BiH.

Federalno ministarstvo finansija upoznat će Vladu sa informacijom o dugu u Federaciji BiH u trećem kvartalu ove godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje