Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vjernici iz BiH u nabujalim rijekama plivali za časni krst

Preuzmite sliku

Bogojavljenje se u pravoslavnom svijetu obilježava liturgijom, a zatim plivanjem za časni krst u osveštanoj vodi. Običaj je opstao i u Bosni i Hercegovini, a prikupili smo fotografije kako je to izgledalo u našoj državi u gradovima sa većinskim pravoslavnim stanovništvom.

U prethodnih nekoliko dana je padala obimna kiša pa su rijeke na mnogim mjestima bile nesigurne za plivanje. Zbog loših vremenskih uslova, ove godine se tradicionalno plivanje nije održalo u nekoliko općina. No, u tim općinama su održane liturgije i osveštana je vodica, a u nekim je proglašen i simbolični pobjednik.

 • Plivanje je otkazano u Bosanskoj Gradišci, Višegradu, Bosanskom Novom, Fočim Miljevini, Trnovu

  Visok vodostaj rijeke Save je jutros onemogućio vjernike u Bosanskoj Gradišci da plivaju za časni krst, ali su se plivači okupali na rijeci, a apostolskim žrijebom odlučeno je da je ovogodišnji pobjednik Vladimir Nežić.

 • Pobjednička titula plivanja za časni krst je odlukom organizatora u Bosanskoj Dubici dodijeljena Slađani Mijatović i njoj je uručen i zlatnik od osam grama i ikona svetog Jovana Krstitelja. Plivanje također nije održano.

  U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi danas je, na ovaj veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, služena liturgija, a vjernici su nakon toga samo u litiji prošli oko hrama, bez plivanja u rijeci.

  U Banjoj Luci je bogojavljensku liturgiju održao vladika banjalučki Jefrem. On je osveštao vodu, nakon čega je Ognjan Miletić doplivao da časnog krsta u nabujalom Vrbasu.

 • Dvadesetdvogodišnji David Sremac pobjednik je bogojavljenskog plivanja za časni krst, koje je održano danas na rijeci Savi, kod kajak-kanu kluba “Premium” u Bosanskom Brodu.

  Duško Kaurin osvojio je časni krst, vijenac i dukat na kraju bogojavljenskih svečanosti koje su danas održane u Prijedoru.

 • Bilećanin Srđan Lero prvi je doplivao do časnog krsta u tradicionalnom bogojavljenskom plivanju za časni krst koje je danas održano na Bilećkom jezeru.

  Dvadesetdvogodišnja Teodora Terzić iz Bijeljine pobjednik je bogojavljenskog plivanja za časni krst koje je danas organizovano na rijeci Savi u Brčkom.

  Zdenko Marković iz Doboja dobio je zlatnik kao pobjednik bogojavljenskog plivanja za časni krst na jezeru Delića brdo u opštini Petrovo.

 • Marijana Krkalović iz Zvornika prva je simbolično došla do Časnog krsta u Trebišnjici, a ove godine zbog nepovoljnih vremenskih uslova nije bilo tradicionalnog bogojavljenskog plivanja za Časni krst, već se veliki broj građana skvasio u vodi i zaplivao nekoliko metara.

  Mitropolit dabrobosanski Hrizostom održao je svetu liturgiju u Višegradu, u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu. (Foto: SRNA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,