Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vitezovi postali turistička atrakcija Jajca

Preuzmite sliku

Mačevi, štitovi, srednjevijekovne nošnje, zaštitni su znakovi članova Udruge “Vitezovi kraljevskog grada Jajca” koji su postali turistička atrakcija i značajni učesnici brojnih manifestacija u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

Ovo udruženje osnovano je 2019. godine s ciljem da kroz turizam predstavlja bogatu historiju Jajca i svake godine u julu obilježava Dan srednjevijekovlja.

– Sve je to išlo u nekom smjeru, tada u biti nismo bili svjesni koliko je ovo velika stvar za Jajce i za nas. Sad sve više i više dolazi do izražaja i do potrebe, znači pojavili su se vitezovi i učestvujemo u raznim manifestacijama u BiH, Hrvatskoj, snimamo spotove, prezentiramo Jajce, prezentiramo BiH – ispričao je Anđelko Barić, predsjednik Udruženja “Vitezovi kraljevskog grada Jajca”.

Na pitanje kako se danas u Jajcu postaje vitez, našalio se da je to vrlo jednostavno: “Moraš imati visinu, moraš biti lijep i zgodan.”

Ali je pojasnio da su svi koji vole uniforme i mačeve, koji se vole pokazivati u nošnjama jajačkih vitezova, pristupili udruženju i postali prvi vitezovi u ovom gradu nakon što je 1463. godine pogubljen kralj Stjepan Tomašević.

– U početku je to bilo malo ljudima čudno i trebalo je vremena da nas prihvate, međutim odskočna daska nam je bila kada smo snimili spot u Travniku s Crvenom jabukom i onda su vidjeli da smo ozbiljni i sad u zadnje vrijeme, smo ponosni i sa sobom i sa našim građanima jer stvarno su nas prihvatili – ispričao je Barić.

Istakao je da imaju i Facebook stranicu “Jajački vitez” gdje ih prati oko 5.000 ljudi. prema njegovim riječima, lijepo je pročitati komentare da su ponos Jajca i države.

Najčešće gostuju u Hrvatskoj, u Zadru, Šibeniku, Klisu, Požegi, a u BiH redovni su na srednjovijekovnim susretima koje organizuju vitezovi iz drugih gradova, kao i na promenadi povodom obilježavanja godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana.

Ove godine za Dan državnosti BiH na Bobovcu je održan je koncert Bartolomeja Stankovića, a program je vodio glumac Mirza Mušanin u nošnjama jajačkih vitezova, pa im je posebna čast bila kad su im rekli da su prekrasne.

 • Barić je objasnio da nije bilo lako doći do izgleda odora, jer je sačuvano malo historijskih tragova o tome kako su izgledali vitezovi u Jajcu.

  – Malo je problem sa uniformama, nigdje ne postoji pisani trag, da smo mogli negdje naći i svaki dio je poseban, sve je posebno. Onda smo mi nekako uz savjete historičara nekako smo malo nešto dodali svoje tako da evo vidite na nama, grb, uniforma, plašt, sve je to jako lijepo – rekao je on.

 • Najveći plan i najveća želja im je da jajački vitezovi stoje ispred zgrade Vlade u Sarajevu, a žele se i nastaviti razvijati.

  Ponosni su na svoj grad, prepun bitnih historijskih znamenitosti. Kažu da Jajce nije uzalud proglašen za peti naljepši mali grad u svijetu.

  – Jajce diše historiju: Medvjed-kula, Toranj svetog Luke, Crkva svete Marije, tvrđava, katakombe, mi živimo taj život i nama je samo trebala jedno udruženje kao što je ovo ovdje da nas potakne i da radimo, stvaramo i da budemo Vitezovi kraljevskog grada Jajca – rekao je Anto Žunić koji je aktivan član udruženja od njegovog osnivanja.

  Istakao je da gdje god da su došli imali su samo pozitivne reakcije.

  – Mi svi volontiramo ovdje, ostavljamo svoje porodice, svoje poslove i dolazimo ovdje. Ja sam trenutno došao iz škole gdje sam nastavnik – istakao je on.

  Ponosni su i na Dane srednjevijekovlja u Jajcu, kada izvode krunidbu posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, na lokaciji ispred Crkve svete Marije i Tornja svetog Luke.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,